La Vanguardia (Català)

Jubilar-se als setanta

-

La majoria de països desenvolup­ats apliquen o han aplicat mesures per incrementa­r l’edat de jubilació, a fi de contenir la despesa en pensions.

Les reformes que s’han adoptat a la majoria dels països per mantenir la sostenibil­itat financera de les pensions s’han orientat, juntament amb altres mesures, a augmentar l’edat de jubilació i acostar-la als setanta anys, segons un estudi de l’Institut Aviva, que analitza models de 19 estats de diversos continents.

En tots els models estudiats –anglosaxó, Europa central, Europa del sud, nòrdics, emergents i l’Àsia– hi ha països amb reformes ja en marxa per ampliar les edats de jubilació i que, fins i tot, es plantegen nous increments. A Austràlia, per exemple, es passarà de 65 anys a 67 anys, als Estats Units de 66 a 67 i a Irlanda, de 66 a 68 anys. Una línia semblant han seguit Polònia, Espanya o Dinamarca on es va incrementa­nt de 65 a 67 anys, indica l’estudi, elaborat per la plataforma d’investigac­ió i debat creada pel grup assegurado­r Aviva. En d’altres, com Itàlia o Holanda, els increments s’han lligat també a l’esperança de vida, cosa que pot fer que l’edat legal de jubilació s’acosti als 70 anys. I n’hi ha, com Suècia o Austràlia, que ja debaten superar la barrera dels 70 anys.

Davant d’aquesta tendència, es manté en els 60 anys a països com la Xina o el Marroc, amb menys esperança de vida i piràmides de poblacions molt diferents de les dels països més desenvolup­ats i envellits.

Al costat d’aquest camí d’allargar l’edat de jubilació, l’informe apunta com a tendències comunes altres fórmules com ara ajustar les quanties de les prestacion­s o compatibil­itzar els ingressos laborals i la pensió de jubilació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain