La Vanguardia (Català)

Perdre amb tot el suport

La líder andalusa exhibeix el suport de referents socialiste­s, com Almunia el 1998

- Madrid

El suport dels líders del PSOE a Susana Díaz pot resultar contraprod­uent per a la candidata andalusa a la secretaria.

“No t’agradarà el que et diré”, la va advertir José Zaragoza, que llavors era el primer secretari de la federació del PSC del Baix Llobregat, a Josep Borrell.

Corria l’any 1998, i l’exministre català d’Obres Públiques havia decidit plantar cara al successor de Felipe González a la secretaria general del PSOE, Joaquín Almunia, i disputar-li la candidatur­a a la presidènci­a del Govern a les eleccions generals que es van fer dos anys després, el 2000.

Així que Borrell es va empassar saliva. “Tindràs almenys un 30% dels vots”, li va anunciar Zaragoza, per a sorpresa de l’aspirant. I és que, en aquells moments, molts auguraven a Borrell tot just un 10% dels vots, a causa del fet que tot l’aparell del PSOE s’havia abocat a favor de la candidatur­a d’Almunia. Així ho van fer des de l’expresiden­t del Govern Felipe González al llavors secretari general de l’OTAN, Javier Solana; l’aleshores comissari europeu Manuel Marín o els exministre­s Carlos Solchaga i Alfredo Pérez Rubalcaba; a més de poderosos barons territoria­ls com l’andalús Manuel Chaves o el castellano­manxec José Bono.

“I com vols que no m’agradi, si diuen que només trec un 10% i tu em dius que trec un 30%?”, es va interessar Borrell. “Perquè aquell 30% no et vota a tu, sinó que vota contra l’aparell”, li va aclarir Zaragoza. Efectivame­nt, Almunia va recollir més avals que Borrell. Però, a l’hora de la veritat, a les primàries celebrades el 24 d’abril del 1998, Borrell va donar la campanada i va arribar al 54,9% dels vots –amb 114.254 paperetes-, respecte al 44,6% en què es va quedar Almunia –amb 92.860 vots-. Més de 21.000 vots van donar per tant la victòria final a Borrell, per a esglai de tots els aparells territoria­ls i federals del PSOE. “Borrell va guanyar possibleme­nt perquè tot l’aparell oficial del partit havia donat suport a Almunia”, va admetre anys després Alfonso Guerra.

Ara, després de gairebé vint anys, molts recorden aquella lluita entre Almunia i Borrell a les primàries que, el 21 de maig vinent, elegiran el nou secretari general del PSOE.

I ho fan perquè, un altre cop, la major part dels aparells territoria­ls i els referents socialiste­s ja s’han manifestat a favor d’una candidatur­a: la de l’andalusa Susana Díaz. Segons es va encarregar ella mateixa de visualitza­r al gran acte que va protagonit­zar a Madrid el 26 de març passat, en què va anunciar que es presentarà a les primàries, a primera fila li van mostrar el seu suport Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero, Alfonso Guerra i Alfredo Pérez Rubalcaba; els presidents autonòmics Guillermo Fernández Vara, Emiliano García-Page, Ximo Puig o Javier Lambán; els exministre­s José Bono, José Blanco, Carme Chacón, que va morir fa poc dies...

Una “demostraci­ó de força”, segons van celebrar els seus fidels, que havia de deixar tremolant els seus adversaris. “Però molt contraprod­uent”, van advertir tant l’equip de Pedro Sánchez com el de Patxi López. “Susana encara no ha entès que això no funciona així”, diuen.

Significat­ivament, Josep Borrell ara dona suport a Pedro Sánchez, i ja va anunciar públicamen­t que li donaria el seu aval, potser rememorant aquelles primàries del 1998 en què es va enfrontar a tot l’aparell del PSOE i va guanyar. En canvi, dos veterans més com el mateix Joaquín Almunia o Manuel Chaves ara donen suport a Patxi López.

Susana Díaz, efectivame­nt, s’enfronta al risc de l’efecte Borrell al PSOE, i els equips de Pedro Sánchez i de Patxi López asseguren que ja han comprovat que existeix una forta oposició entre la militància a la líder andalusa. “Un 30% votarà en Pedro, però no per Pedro sinó contra Susana”, adverteixe­n alguns dirigents, refrescant aquell auguri de José Zaragoza del 1998.

Tot i que els fidels a Pedro Sánchez ja donen per fet que superaran aquest percentatg­e, i alguns estan convençuts que guanyaran la partida. Però els defensors de Susana Díaz, en canvi, donen per segura la victòria sense cap dubte. Fins i tot per vint punts de diferència.

Elena Valenciano, ex-vicesecret­ària general del PSOE i actual eurodiputa­da, va viure aquell xoc del 1998 al costat de Borrell, i ara dona suport a Díaz. Però rebutja que Sánchez pugui equiparar-se de cap manera al Borrell de fa vint anys o que puguin compararse totes dues primàries. “Només s’assemblen en el fet que una part molt important de l’aparell estava llavors amb Almunia. Però es tractava d’elegir el candidat a la presidènci­a del Govern, no el secretari general del PSOE, i Borrell ja havia tingut una gestió política molt exitosa al Govern. En canvi, Sánchez ja ha estat secretari general i ara es presenta a la reelecció. Però la seva gestió és molt recent i el balanç és fatal, amb dos fracassos electorals i una gravíssima divisió interna. És a dir, es presenta per ser reelegit en un càrrec en què ja ha fracassat estrepitos­ament”, diu Valenciano.

Altres fidels a Díaz, com el veterà alcalde de Vigo, Abel Caballero, rebutgen que Díaz sigui la candidata de l’aparell i Sánchez el de la militància. “Ningú no ha protagonit­zat un acte tan gran amb militants com el de Susana a Madrid, hi havia més de 9.000 persones”, assegura. “Més de 9.000 barons i baronesses”, va concloure José Blanco, negant el suposat elitisme dels suports de Díaz.

Borrell, amb tot l’aparell en contra, va acabar sumant el 54,9% dels vots

“Sánchez es presenta per a un càrrec en què ja va fracassar”, diuen els seus crítics

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Susana Díaz, flanquejad­a per Rubalcaba, Felipe González, Zapatero i Alfonso Guerra, en l’anunci de la seva candidatur­a a les primàries del PSOE
EMILIA GUTIÉRREZ Susana Díaz, flanquejad­a per Rubalcaba, Felipe González, Zapatero i Alfonso Guerra, en l’anunci de la seva candidatur­a a les primàries del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain