La Vanguardia (Català)

Renzi recupera el control del PD amb una clara victòria en les primàries Roma. Correspons­al

L’excap del Govern italià dona el primer pas per reconqueri­r el poder

-

Matteo Renzi va guanyar ahir per un ampli marge –els resultats parcials li atorgaven al voltant del 70% de vots– les primàries del Partit Demòcrata (PD), amb la qual cosa va recuperar el control de la primera força del govern a Itàlia. Cal veure si la seva tornada a la secretaria del PD propiciarà un avenç de les eleccions generals, potser per al proper octubre, el que suposaria retallar en cinc mesos la durada de la legislatur­a. Ahir no ho va dir, però el seu discurs de la victòria va tenir un to electorali­sta.

Renzi s’enfrontava a dos personatge­s que no van tenir mai possibilit­ats reals de derrotar-lo, sobretot després que no se substancie­ssin les acusacions de corrupció contra el pare de l’excap del Govern, Tiziano Renzi. L’única incògnita era quants vots podien robar-li l’actual ministre de Justícia, Andrea Orlando, i el president de la regió meridional de la Pulla, l’antic jutge Michele Emiliano.

El punt de fricció fonamental entre Renzi i els rivals ha estat l’orientació ideològica del PD i les eventuals aliances. Mentre que l’ex-primer ministre advoca per mantenir una línia centrista i no exclou, si cal, un pacte postelecto­ral amb el centredret­a de Silvio Berlusconi per frenar l’accés al poder del Moviment 5 Estrelles (M5E), Orlando i Emiliano creuen que el PD ha de respectar l’ànima esquerrana i no acceptar nous tripijocs amb il Cavaliere. Orlando i Emiliano proposen, per exemple, d’instaurar impostos sobre el patrimoni, mentre que Renzi s’hi oposa.

Renzi va dimitir com a primer ministre el desembre passat després de la severa derrota en el referèndum de la reforma constituci­onal que promovia i que hauria significat la desaparici­ó del Senat tal com és ara. També va haver de deixar el timó del PD, tot i que sempre va deixar clar que la seva era una retirada temporal, tàctica.

El retorn al primer pla, enfortit, de Renzi, fa planar dubtes sobre la durada del govern de Paolo Gentiloni, que està embrancat en temes complicats com la crisi d’Alitalia, amenaçada amb la fallida, els ajustos pressupost­aris i la problemàti­ca gestió de la RAI, a més d’haver de gestionar cites internacio­nals com la pròxima cimera del G-7 a Taormina (Sicília).

Segons el setmanari L’Espresso, Renzi, sempre impacient, està pensant en comicis per a la primera o segona setmana d’octubre, immediatam­ent després de les eleccions alemanyes. L’expremier creuria que una victòria d’Angela Merkel –o també del socialdemò­crata Schulz– seria un suport a l’establishm­ent europeu, al continuism­e centrista, i animaria el votant italià a fer el mateix.

Els càlculs exteriors també els fa Berlusconi. Si Marine Le Pen fos derrotada a França, això trauria força a la Lliga Nord i a Germans d’Itàlia, formacions que voldrien empènyer la dreta italiana a posicions antieurope­istes i antiimmigr­ació.

Una votació a l’octubre significar­ia que els parlamenta­ris que són a la primera legislatur­a ja haurien sobrepassa­t el llindar de dies en el càrrec per tenir dret a una pensió vitalícia. Encara que molts diguin el contrari, aquest fred càlcul interessat és present en l’equació política a l’hora de decidir el calendari.

No queda clar si s’esgotarà la legislatur­a, fins al febrer del 2018, o hi haurà eleccions anticipade­s a la tardor

 ?? MAURIZIO DEGL INNOCENTI / EFE ?? Matteo Renzi, amb la seva dona Agnese i la seva filla petita, votant a Pontassiev­e, a prop de Florència, on resideix
MAURIZIO DEGL INNOCENTI / EFE Matteo Renzi, amb la seva dona Agnese i la seva filla petita, votant a Pontassiev­e, a prop de Florència, on resideix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain