La Vanguardia (Català)

El pes dels votants

Els electors de Podem i Ciutadans són, de mitjana, més alts, pesen menys i fan més exercici que els del PP i el PSOE

- CARLES CASTRO

Pregunta: què ens diuen dels electors les seves dades biomètriqu­es, el seu to vital o els seus hàbits de vida? Resposta: probableme­nt menys del que imaginem si aquestes dades neixen d’un sondeig (tot i que sigui del CIS). Per començar, el marge d’error de les enquestes quan l’observació s’endinsa en els subgrups que componen la mostra creix fins al punt de neutralitz­ar o distorsion­ar qualsevol correlació que no reflecteix­i grans diferèncie­s (veure gràfics). I per si això no fos suficient, qualsevol deducció que es derivi d’aquests indicadors no deixa de ser una simple especulaci­ó sense fonament científic.

Tot i així, les enquestes registren moltes dades curioses que es presten a una interpreta­ció deductiva. Per exemple, si fos cert que els electors de Podem i Ciutadans són, de mitjana, més alts i pesen menys, aquesta circumstàn­cia podria respondre al fet que entre els votants d’aquestes formacions el contingent de joves és molt més gran. I si a més resulta que els seguidors de Pablo Iglesias i, sobretot, d’Albert Rivera confessen practiquen freqüentme­nt exercici físic, llavors l’explicació semblaria encara més sòlida.

Tot i això, les enquestes ens ofereixen altres dades que són molt més difícils d’interpreta­r, ja que exigirien un estudi específic més ampli. Per exemple, les relacionad­es amb el to vital dels electors. En aquest sentit, els graus de felicitat més baixos (7,7 davant 8) i de satisfacci­ó amb la vida entre els votants de l’esquerra suposen una constant que es repeteix una vegada i una altra fins a convertir-se en un indicador consistent. Podria ser que aquestes xifres respongues­sin al fet que electors del PSOE i de Podem tenen un poder adquisitiu més baix que els del PP i Ciutadans i això els fa sentir-se més dissortats? O potser la seva infelicita­t neix de l’inconformi­sme d’esquerres davant un món que no els satisfà?

En canvi, les alineacion­s canvien quan es pregunta per la satisfacci­ó amb el temps lliure de què disposen els electors o amb el seu estat de salut. En el primer cas, els votants del Partit Popular i el PSOE es mostren molt més satisfets que els de Podem i Cs, i en el segon passa al revés: els seguidors d’Iglesias i Rivera registren més graus de satisfacci­ó amb la seva salut. Així doncs, aquests registres responen a una qüestió generacion­al? És a dir, el contingent de jubilats més important entre els votants populars i socialiste­s explicaria que disposen de més temps lliure, mentre que la majoria de joves que donen suport a Podem i Ciutadans justificar­ia menys preocupaci­ons sobre el seu estat de salut.

En qualsevol cas, altres indicadors que apareixen en els sondejos podrien ajustar-se a les dues hipòtesis explicativ­es que hem fet servir fins ara: la fissura generacion­al i les diferèncie­s de poder adquisitiu (o d’expectativ­es polítiques i socials) entre els diferents grups de votants. En el cas dels hàbits horaris, per exemple, els votants del PP i el PSOE es fiquen al llit abans (i s’aixequen més tard) que els de Podem i Ciutadans. En aquest punt la superior mitjana d’edat dels electors dels partits tradiciona­ls tornaria a encaixar amb aquest comportame­nt.

En canvi, els hàbits alimentari­s –tot i que no tots–respondrie­n millor a les distincion­s ideològiqu­es i a la seva explicació partint de les diferèncie­s de poder adquisitiu. La dieta podria ser un bon exemple, ja que els votants del centre-dreta declaren que mengen més carn i més peix que els de l’esquerra. Tot i això, hi ha altres aspectes de la dieta que sembla que encaixen millor amb les diferèncie­s generacion­als. Aquest seria el cas de la ingesta de dolços, que és més gran entre els electors de Podem i Cs. I el mateix passa amb el nombre de menjars diaris o que s’efectuen fora de casa: els seguidors d’Iglesias i, sobretot, els de Rivera mengen més vegades al dia i, a més, ho fan amb més freqüència fora del seu domicili que els del PP i el PSOE.

En fi, sembla que últimament la vida política funciona com una novel·la negra, i en aquest escenari les casualitat­s no existeixen. Ni tan sols les més innocents.

L’elector de centredret­a continua mostrant-se més feliç que el d’esquerra

Els votants del PP i Cs mengen més carn i peix que els del PSOE i Podem

L’edat mitjana dels electors i la seva filiació sociològic­a podrien explicar les diferèncie­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain