La Vanguardia (Català)

L’abat de Montserrat creu que el Vaticà reconeixer­ia un Estat català

El Pacte Nacional pel Referèndum convida Rajoy a “obrir els ulls” i a parlar

- Barcelona

En uns moments en què la Generalita­t busca a corre-cuita suport internacio­nal perquè se li reconegui a Catalunya el dret a fer un referèndum d’autodeterm­inació, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, està convençut que el Vaticà reconeixer­ia una eventual Catalunya independen­t. “El Vaticà normalment reconeix tots els estats nous que es creen, per tant, jo crec que el reconeixer­ia”, aclareix Soler, per la qual cosa no veuria per què no ho hauria de fer en el cas català.

De fet, l’abat de Montserrat va efectuar ahir aquestes declaracio­ns durant una entrevista a TV3, per coneixemen­t de causa, ja que va assegurar que havia parlat del procés sobiranist­a amb el papa Francesc: “En vaig parlar al setembre. És una cosa confidenci­al. Puc dir que està al cas de la situació”.

A nivell personal, Josep Maria Soler no ha revelat mai si és partidari de la independèn­cia, però ahir va assegurar que Catalunya és una nació i, al seu parer, té dret a celebrar la consulta. Amb aquesta premissa, “Montserrat se situaria amb el que la majoria de la població decidís”. De fet, des que es va iniciar el procés, l’abat sempre s’ha mostrat favorable a una solució dialogada i al fet que els catalans exerceixin el dret a decidir.

Ahir mateix va tornar a subratllar que cal establir un diàleg, “i no renunciar-hi”; una aposta, la de la entesa amb l’Estat, que el mateix president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va verbalitza­r dissabte a l’assemblea general de l’ANC, quan va anunciar que el Govern central tindria en les pròximes setmanes una nova oferta per pactar el referèndum.

El portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ahir en un acte a favor del referèndum a Barcelona, va interpel·lar directamen­t Mariano Rajoy, tal com va fer dissabte Puigdemont, i el va convidar a “obrir els ulls a la realitat, despenjar el telèfon i intentar buscar solucions polítiques a un conflicte polític”. Elena va reaccionar així davant el no immediat de Rajoy

Albiol compara l’ANC amb la “policia religiosa d’alguns països extremiste­s musulmans”

a la proposta del president de la Generalita­t.

En tot cas, el Pacte Nacional pel Referèndum seguirà treballant durant aquest mes de maig per obtenir el màxim de suport i adhesions institucio­nals i signatures per reforçar una altra sol·licitud d’acord amb l’Estat. Per això mateix avui desplaçarà una altra vegada milers de voluntaris arreu del territori català. En l’acte d’ahir a Barcelona, també va prendre la paraula la vicepresid­enta de l’ANC, Natàlia Esteve, que va considerar “molt difícil” que el Govern central s’avingui a negociar.

Sobre el paper de l’ANC i la seva arenga dissabte a la militància es va pronunciar el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. El popular va comparar l’ANC amb la “policia religiosa d’alguns països extremiste­s musulmans” i va assegurar que l’entitat està formada per “persones fanatitzad­es pel procés”. Albiol va fer aquestes declaracio­ns en relació amb el document, avançat al seu dia per La Vanguardia, segons el qual l’entitat sobiranist­a estaria disposada a ocupar infraestru­ctures en cas que es vetés el referèndum. L’ANC va respondre via Twitter parafrasej­ant el cantautor Ovidi Montllor: “Hi ha qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en el referèndum. Són els qui no els agrada que es parle, s’escriga o es pense”.

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? L’ANC i el Pacte Nacional pel Referèndum van fer ahir a Barcelona un acte de suport al referèndum
NÚRIA JULIÀ / ACN L’ANC i el Pacte Nacional pel Referèndum van fer ahir a Barcelona un acte de suport al referèndum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain