La Vanguardia (Català)

Per més i millor ocupació

-

LA litúrgia del Primer de Maig, la festa del treball, se celebra avui a Espanya amb més de setanta manifestac­ions arreu del país, que són les convocades pels dos sindicats majoritari­s, Comissions Obreres i UGT, per posar de manifest una llarga sèrie de reivindica­cions per millorar el panorama laboral. La jornada coincideix amb el quart any de recuperaci­ó de l’economia i de l’ocupació, en un escenari de bones perspectiv­es.

Des de finals del 2013, quan es va assolir el punt mínim d’ocupació, fins avui s’han creat 1,7 milions de nous llocs de treball i s’ha arribat fins als 18,4 milions d’ocupats. El ritme de creació d’ocupació ha evoluciona­t en paral·lel a l’increment del producte interior brut, amb una mitjana de 566.000 nous llocs de treball per any. Les previsions del Pla d’Estabilita­t enviat a la Comissió Europea són mantenir aquest ritme i arribar fins als 20 milions d’ocupats el 2020, els mateixos que hi havia abans de la crisi. No és un escenari ideal però suposa el final de la desesperan­ça que s’havia generat en aquest país.

Els sindicats fan bé de pressionar –com faran avui– per aconseguir accelerar el procés de millora laboral en curs. En algunes de les seves reivindica­cions, tot i això, corren el risc d’equivocar-se. Aquest és el cas de la seva petició de derogar la reforma laboral, ja que suposaria tallar de soca-rel el positiu impacte que aquesta normativa ha tingut i té en la creació d’ocupació, a més que això crearia una greu insegureta­t jurídica que lesionaria la confiança de les empreses per contractar nous treballado­rs.

Dit això, és evident que hi ha molt a fer per millorar el marc laboral actual i que cal afrontar noves reformes per aconseguir més estabilita­t en l’ocupació, reduir els elevats índexs de temporalit­at, eliminar la bretxa salarial que discrimina les dones, buscar solucions per a l’elevat atur juvenil, assolir nivells salarials més elevats, en sintonia amb una millora de la productivi­tat, així com la instauraci­ó d’una renda mínima per evitar l’exclusió social dels més desfavorit­s, mentre s’implementa un pla de xoc per impulsar l’ocupació de qualitat, en el marc d’una aposta decidida per la innovació i la investigac­ió que aporti més valor afegit al sistema productiu. Aquestes reivindica­cions dels sindicats constituei­xen el gran repte que ha d’afrontar el conjunt del país per consolidar un camí de veritable progrés i benestar.

En el termini més immediat, els sindicats també impulsen una crida al diàleg per desbloquej­ar la negociació de l’acord que ha de regular el conveni col·lectiu d’aquest any i el vinent, que afecta 7 milions de treballado­rs, i per al qual la patronal ha fet ja una proposta d’augment salarial que podria ser d’entre l’1% i el 2,5%. Els acords marc per a la negociació col·lectiva han estat sempre molt eficaços per garantir la pau social en les empreses.

L’aposta per més i millor ocupació, que és el gran repte del país, és fonamental per poder garantir el finançamen­t de les pensions. En aquest sentit, una altra reivindica­ció dels sindicats, en el marc del pacte de Toledo, és aconseguir la restauraci­ó de la revaloritz­ació automàtica de les pensions per eliminar un sistema que consagra la seva progressiv­a pèrdua de poder adquisitiu.

La celebració del Primer de Maig, en suma, torna a servir per posar sobre la taula problemes urgents que requereixe­n un gran esforç de diàleg i de feina conjunta de sindicats, patronal, Govern i forces polítiques per buscar les millors solucions possibles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain