La Vanguardia (Català)

Micos despullats

- Joana Bonet

Els desafectes cap a la globalitza­ció no paren d’acumular-se, i els paios més creatius del planeta es neguen a perpetuar el clixé. La clonació d’una botiga en centenars de ciutats del món ha perdut gràcia i audàcia, encara que el nou esperit colonitzad­or insisteixi a arribar fins a l’últim racó amb els seus tentacles “fent marca”. Això significa que ni el context social i cultural, ni tan sols el paisatge o la història, importen respecte a la força dels que pretenen multiplica­r-se sense mudar la seva imatge corporativ­a. De la mateixa manera que els amants de la Coca-Cola no han aconseguit mai conformar-se amb una Pepsi, o a l’inrevés, la força del costum acaba per simplifica­r el gust, i aquí hi ha els que, a Singapur, Bolonya, Los Angeles o Nairobi, buscaran el mateix cafè que beuen al seu barri.

“Estem despertant de la globalitza­ció”, em deia fa uns dies Stefano Gabbana, mentre que per un altre dels més genuïns empresaris italians, Brunello Cucinelli, no s’ha de fer la globalitza­ció sinó la universali­tzació: “M’agrada menjar cap de vaca a Mongòlia i pa amb tomàquet i pernil a Barcelona”. Deia Aristòtil que “l’home

El ‘jo’ es desplaça al centre de l’univers, ubicat per Google Maps, però entranya perill

és, per naturalesa, un ésser social, més que qualsevol abella i que qualsevol altre animal gregari”. Ara, la uniformita­t, que al principi podia semblar tranquil·litzadora i confortabl­e, ha acabat per ofegar-nos. Per això, al crit de “Sigues diferent”, floreix un nou luxe que porta la il·lusió d’allò que és únic. La personalit­zació s’ha convertit en una de les principals estratègie­s de gegants com Yahoo, Facebook o YouTube, que busquen la manera de fer-te sentir a casa, amb ells a dins.

Ja ho va deixar ben clar Mark Zuckerberg: “Saber que un esquirol es mor al teu jardí pot ser més rellevant per als teus interessos ara mateix que la gent que mor a l’Àfrica”. El jo es desplaça al centre de l’univers, ubicat per Google Maps, però, tal com assenyala el ciberactiv­ista Eli Pariser en el seu assaig El filtro burbuja (Taurus), entranya perill: “La personalit­zació es basa en un tracte. A canvi del servei de filtratge, proporcion­em a les grans empreses una suculenta quantitat d’informació relativa a la nostra vida quotidiana, part de la qual no la confiaríem ni als nostres amics”.

Allà on cliquem determinar­à el nostre historial web fins al punt de limitar-nos a un bucle d’informació i consum que ens impedeixi d’evoluciona­r. Els costos d’aquesta bombolla en la qual els filtres ens confinen són tant personals com culturals i fins i tot ideològics.

Internet va néixer per facilitar un flux lliure d’informació i idees, però s’està tancant sobre si mateixa sota les pròsperes perspectiv­es del comerç global. I tot es converteix en repetitiu, complaent, tan ple de cookies que ens empatxa, a més de deixar-nos en pilotes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain