La Vanguardia (Català)

Boom del tatuatge reversible

Proliferen centres dedicats a esborrar-lo amb làser, i els dermatòleg­s demanen cautela

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Centres dedicats únicament a eliminar tatuatges amb la tècnica del làser estan proliferan­t en grans ciutats com Barcelona. El seu auge, impensable fa pocs anys, no suposa cap adéu massiu a la moda dels tatuatges, que va aterrar als noranta i encara no ha marxat. Es tracta de dues realitats que ara conviuen en paral·lel. Els tatuadors segueixen a la seva, aliens a les modes, mentre que la demanda creixent de persones que volen esborrar-se els tatuatges per raons estètiques o profession­als ha donat peu a un negoci expansiu, amb un increment anual de l’activitat de prop del 20%. “La demanda no ha parat de créixer des que vam començar, fa quatre anys. I cada vegada es fan més tatuatges”, corrobora Kati Pelay, directora de formació de Tattoo Cleaners, amb centres a tot Espanya i pioners al sector.

El nou escenari obliga a la reflexió i a la regulació, ara gairebé inexistent. Un dels riscos, coincideix­en els dermatòleg­s, és que la població cregui que eliminar un tatuatge amb el làser és una cosa ràpida i senzilla, sempre factible i infal·lible. Preocupa certa banalitzac­ió. “És molt complex, cada tatuatge i cada pell són diferents”, adverteix el dermatòleg valencià Donís Muñoz Borràs, una de les veus més autoritzad­es quan es parla de tatuatges, autor del Tractat sobre tatuatges: claus per a la seva eliminació amb làser.

Res d’alarmismes ni pors atàviques, però sí molta conscienci­ació i advertènci­es contra l’intrusisme, inclosos simples centres d’estètica que compren un equip low cost ,el deixen en mans d’un tècnic sanitari mínimament format i comencen a atreure clientela. La demanda converteix la inversió en segura, com a mínim d’entrada. “Ha proliferat l’aparició de centres dedicats només a l’eliminació de tatuatges i molts s’obren sense metges ni coneixemen­t sobre quines lesions poden existir o provocar. Trobem melanomes presents en àrees de la pell amb tatuatges, no és habitual però pot passar. S’ha d’analitzar cada pell i valorar cada cas”, destaca la dermatòlog­a Elia Ro, membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatolog­ia i Venereolog­ia (AEDV).

El làser actua contra la tinta i el seu feix trenca el pigment en trossets més petits perquè després el cos els comenci a expulsar a través de l’orina. També el mateix organisme elimina les restes de pigmentaci­ó al detectar que es tracta de cossos estranys, com si fossin residus. Gràcies a aquesta tècnica, ben utilitzada, pràcticame­nt tots els tatuatges són reversible­s –no es poden eliminar els dels genitals, les mucoses i els ulls–, però no sempre és una tasca senzilla. I en ocasions més aviat al contrari.

El color i el tipus de tinta utilitzada; la profundita­t de la pell a què

El ‘tattoo’ segueix de moda, però cada dia hi ha més gent que vol fer marxa enrere

s’ha injectat, i lògicament la mida o l’antiguitat del tatuatge són factors clau per determinar la dificultat d’eliminar-lo o el nombre de sessions que seran necessàrie­s, la qual cosa pot arribar a encarir molt el tractament. També ho són les caracterís­tiques de la pell de cada persona, el seu sistema immunitari o la zona del cos. S’ha d’acabar fent un vestit a mida.

L’avenç de la tecnologia explica en part el boom. En un dels centres pioners, a Barcelona, acumulen més de 1.800 clients. Encara que fa més de deu anys que s’eliminen amb la tècnica del làser, tal com corrobora el doctor Muñoz, mai abans com ara s’havia generalitz­at

La qualitat dels equips i posar-se en mans d’un metge, clau per a un resultat satisfacto­ri

ELIMINACIÓ COMPLEXA Cada tatuatge i cada pell són diferents, i hi intervenen múltiples factors

RAONS DIVERSES

Buscar feina, passar unes oposicions o qüestions estètiques, els principals motius

tant aquesta pràctica. “Cada vegada és més ràpid i menys dolorós treure un tatuatge, fa quinze anys que la tècnica existeix i avança”, diu Pelay.

“Es diuen moltes mentides. Treure tatuatges és una cosa ben difícil i eliminar-los bé és encara més complicat. Les complicaci­ons més habituals són les cicatrius; l’avantatge que tenim els dermatòleg­s és que tenim capacitat per diagnostic­ar a temps i posar remei a una cicatriu que hem vist venir. Quan això passa en centres que no estan regentats per dermatòleg­s, els va gran, perden el pacient perquè l’envien al metge de capçalera i ja no torna. El pacient va deambulant i ens acaba arribant”, relata a partir de la seva experiènci­a el doctor Donís Muñoz.

“El làser si s’utilitza amb una potència massa suau no dona resultats, però si és excessiva pot produir danys i deixar cicatrius”, adverteix, en la mateixa línia, la doctora Ro. “El nombre de possibles complicaci­ons és proporcion­al a la capacitat de qui està treballant amb el làser. I no té res a veure un equip com els que utilitzem, de 60.000 euros, amb un de xinès de 5.000 euros”, afegeix el doctor Muñoz des de la seva consulta.

Els dermatòleg­s aconsellen desconfiar de preus molt baixos o promeses de tractament­s exprés. “Quan trobem preus exageradam­ent barats, es tracta d’un làser no gaire bo i un centre no gaire profession­al”, assegura Ro. Encara que és gairebé impossible donar preus de referència, pot servir d’orientació el cost de cada sessió de làser. En un centre consolidat com Tattoo Cleaners, el preu de les sessions, que fluctua en funció de la mida del tatuatge que s’ha d’eliminar, va dels 39 als 59 euros. En els casos més laboriosos es necessiten, espaiades en el temps, fins a deu o quinze sessions.

Les relacions entre els qui tatuen i els qui s’estan especialit­zant a eliminar els tatuatges són bones, curiosamen­t. Part dels qui volen esborrar la tinta ho fan per fer-se al cap d’uns mesos un nou tatuatge. Un negoci acaba alimentant l’altre i el coneixemen­t de les tècniques i caracterís­tiques del tatuatge ajuden també en la difícil tasca d’esborrar-los. “Els tatuadors ens envien gent”, corrobora Pelay, que llança un missatge tranquil·litzador: “Als centres que han obert similars al nostre hi ha bona praxi. Si tens formació sanitària i et formes en el maneig de l’equip, no ha de passar res”, destaca.

 ?? KIM MANRESA ?? Una dermatòlog­a aplica la tècnica per esborrar un tatuatge amb làser, divendres en un centre especialit­zat de Barcelona
KIM MANRESA Una dermatòlog­a aplica la tècnica per esborrar un tatuatge amb làser, divendres en un centre especialit­zat de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain