La Vanguardia (Català)

“La tecnologia obre una bretxa de salut entre qui vol cuidar-se i qui no”

Jordi Serrano, fundador d’Universal Doctor i cofundador de Healthio

- MAYTE RIUS Barcelona ÀLEX GARCIA

Es una ‘arena’ de la innovació en salut; no ho volem anomenar conferènci­a, congrés o fira perquè volem que sigui una cosa diferent”. Així defineix Jordi Serrano Healthio, l’esdevenime­nt en el qual ha aconseguit reunir pacients, profession­als sanitaris, enginyers i empreses vinculades a la innovació en l’àmbit de la salut perquè comparteix­in els seus coneixemen­ts entre el 3 i el 5 de maig al Palau de Congressos del recinte de Montujuïc de Fira Barcelona. Assegura que no ha estat fàcil i ha hagut d’esquivar no només crítiques sinó fins i tot traves legals per reunir en un mateix espai avenços mèdics, experiènci­es de pacients, demostraci­ons d’apps i d’altres dispositiu­s tecnològic­s o intervenci­ons quirúrgiqu­es en streaming. Ho ha assolit amb un format inèdit en què ha aconseguit implicar multinacio­nals com Microsoft o Abbott, hospitals com els de Vall d’Hebron, Clínic,SantJoande­Déu,GermansTri­as i Pujol i l’Institut Guttmann, i institucio­ns com el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Obra Social La Caixa, diverses associacio­ns de pacients i empreses tecnològiq­ues com Psious, fins a reunir més de 70 expositors i 300 conferenci­ants.

Quin és l’objectiu de tant d’esforç?

Volem mobilitzar la innovació per democratit­zar la salut; fa anys que parlem d’empoderame­nt del pacient i del desempoder­ament del sanitari i ara, aprofitant la innovació tecnològic­a, tenim una gran oportunita­t per impulsar-ho. No pot ser que les innovacion­s en l’àmbit de la sanitat triguin 17 anys de mitjana a implementa­r-se i a arribar als ciutadans, i pensem que si posem pacients, sanitaris i indústria a la mateixa arena segur que avancen més ràpid que per separat.

Què trobaran els que vagin a Healthio? Hem creat un format el més diferent possible que vol ser una barreja entre el museu de la ciència, el saló de l’educació i un ikea de la salut, però sense comprar. La gent arribarà i trobarà un coordinado­r que els explicarà que hi ha vint-i-cinc itineraris possibles relacionat­s amb la salut mental, la salut de la dona, l’envellimen­t saludable, la hipertensi­ó, la diabetis, la genòmica, la realitat virtual... I podrà escollir quin itinerari vol seguir, perquè cada pocs minuts sortirà un tour guiat, o moure’s pel seu compte.

En què consisteix­en aquests itineraris?

Cadascun té diferents parades. En el de diabetis, per exemple, n’hi ha cinc. A l’inici el coordinado­r explica breument què és la diabetis. Després, la primera parada es fa en l’empresa Social Diabetes, que és una app creada per un diabètic que ha tingut tant d’èxit que les grans farmacèuti­ques han abandonat les seves aplicacion­s per vincular els seus productes en aquesta. La segona parada és en les associacio­ns de pacients diabètics. La tercera, a l’empresa Abbott, que disposa d’uns pegats per mesurar la glucosa sense punxades. La quarta és davant l’estand del Clínic i el Vall d’Hebron. I la final consistirà en una explicació amb idees per a la millora de la salut dels pacients. A més, al recinte hi ha quatre àgores on més de 300 ponents aniran fent xerrades curtes, de 15 minuts, sobre qüestions relacionad­es amb la salut i el benestar. En altres itineraris els participan­ts sortiran a passejar pels jardins de Montjuïc amb braçalets que registrara­n la seva activitat i després els metges els explicaran la importànci­a de l’activitat física; en d’altres coneixeran quines teràpies es poden fer mitjançant realitat virtual o com conèixer les dades de pol·lució si tens problemes respirator­is, per esmentar alguns exemples.

Què aporta la tecnologia a la salut?

Durant un temps semblava que amb la tecnologia empitjorav­a l’atenció sanitària perquè el metge estava teclejant a l’ordinador en lloc de mirar al pacient. Però ara que els sistemes de reconeixem­ent de veu sembla que ja funcionen, notarem millores. I en la mesura que cada vegada hi ha més aplicacion­s, sensors i dispositiu­s relacionat­s amb la salut, hi haurà més facilitats per apostar per la prevenció, així que creiem que s’obrirà una bretxa i veurem diferèncie­s de salut –fins i tot diferents taxes de mortalitat– entre qui s’interessi pel benestar i per l’envellimen­t saludable ajundant-se de la tecnologia i qui no, entre el que es preocupi de cuidar-se i el que no. D’altra banda, la proliferac­ió de sensors, apps i el big data permetran accelerar els estudis clínics i beneficiar­se abans dels avenços científics i de les aplicacion­s de la genòmica.

I no és arriscat oferir a tercers tantes dades de la salut personal?

Es poden tenir recels en compartirl­os, però a través de Facebook i segons com tinguis configurat el mòbil ja deixem rastre i informació del nostre estil de vida. I com més informació disponible es tingui en comú més s’avançarà. De fet, les plataforme­s de pacients ja estan compartint moltes dades perquè saben que és la millor manera que progressin els tractament­s. Si les dades s’anonimitze­n bé, no hi hauria d’haver impediment­s per tal que s’utilitzin per investigar.

Els ciutadans senten parlar de tota mena d’artefactes i d’una revolució tecnològic­a que milloraran la seva salut però després no troben aquesta realitat a les consultes mèdiques. Per què no arriben aquests avenços a la cura? Sovint costa d’implantar les millores tecnològiq­ues perquè ningú no vol perdre la seva veta de mercat o de control. Això passa per exemple a l’hora d’unificar i connectar les històries clíniques, un camp en el qual s’està avançat però que s’ha vist molt dificultat per la competènci­a entre proveïdors de sistemes informàtic­s o l’interès dels responsabl­es d’hospitals per blindar els seus mitjans. D’altra banda, moltes d’aquestes innovacion­s tecnològiq­ues necessiten un rodatge per ajustar-se i per demostrar la seva eficàcia, requereixe­n assajos i temps. Encara hi ha molta especulaci­ó sobre els beneficis reals d’algunes innovacion­s, però quan les persones puguem portar sense esforç la nostra història clínica al mòbil, quan en comptes de braçalets portem sensors que captin els nostres indicadors de salut i els comparteix­in amb els metges, i quan aquests puguin fer diagnòstic­s ràpids mitjançant anàlisi i proves des del seu propi mòbil i adoptar decisions preventive­s, la persona que vulgui cuidar-se hi guanyarà molt, i el seu benestar i la seva salut diferiran del que no se’n preocupi. I en zones on no hi ha gairebé recursos, aquests mitjans suposaran una revolució en l’atenció sanitària.

L’INTERÈS DE L’ESDEVENIME­NT Si posem pacients, sanitaris i indústria a la mateixa arena, segur que avancen més ràpid

 ??  ?? Jordi Serrano és metge de família, emprenedor, fundador d’una start-up i cofundador de Healthio
Jordi Serrano és metge de família, emprenedor, fundador d’una start-up i cofundador de Healthio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain