La Vanguardia (Català)

La bandera prèmium

- LLETRA PETITA mcamps@lavanguard­ia.es

Ens cal una bandera prèmium. Ara tots els col·lectius més o menys importants s’identifiqu­en amb uns colors, amb un emblema o amb una bandera. Els de la PAH, per exemple, porten unes armilles verdes i el senyal de stop desnonamen­ts. Els que han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi la llueixen a la solapa de l’americana, tot i que, avui, hi ha més creus que gent que dugui americana. Per als que només volen viure prèmium, doncs, els cal una bandera. No n’hi ha prou amb una insígnia, un escut o un símbol. La bandera és el súmmum, com la de la pau, la de l’arc de Sant Martí o les de les nacions sense Estat.

Rumiant-hi, d’entrada penso en una tela de vellut amb un diamant dibuixat al bell mig, o potser un lingot d’or. També pot ser un cocodril verd sobre fons groc, o rosa, o blau cel, ben contrastat. Per petita que sigui la bandera, en la pantalla d’un caixer automàtic, per exemple, el perfil del brillant o el del cocodril s’identifica­ran perfectame­nt. Ja tenim unes primeres propostes de bandera, doncs.

Tot plegat se’m va acudir fa uns dies al gimnàs. Vaig anar al que tinc a prop de casa per demanar informació. La noia que m’atén em diu que la gent com jo, la gent que no trepitjarí­em un gimnàs ni per mal de morir i que quan ens hi acostem hi anem com el conseller Santi Vila, arrossegan­t els peus, el que hem de fer és apuntar-nos a alguna “activitat dirigida”. I, ateses les meves caracterís­tiques, em recomana les que són cardiovasc­ulars.

Llavors m’ensenya un prospecte: “sh’bam, body combat, step, zumba, cycling, aquatraini­ng i sortir a córrer”. Respiro alleujat quan arribo a aquesta última modalitat, que és l’única que entenc d’entrada, i tot seguit en llegeixo l’explicació: “Practica running acompanyat a través dels millors recorregut­s urbans o en àrees específiqu­es”. El que han arreglat per una banda ho han espatllat per l’altra. Quan la meva informador­a s’adona del meu interès per aquesta activitat, hi afegeix: “Als runners els agrada molt i el monitor que ho fa sap motivar molt bé el personal”.

Davant de l’allau de paraules que no entenc, demano que, mitjançant concurs públic, votació popular o pel sistema que es consideri més adequat, es decideixi una bandera prèmium. Sota la bandera anglesa, que ho posin en anglès; sota la italiana, en italià; sota les quatre barres, en català; i sota la bandera prèmium, que facin servir aquest nou llenguatge, que consisteix a parlar en la nostra llengua però farcint-la d’anglicisme­s innecessar­is, com ara shopping, password o showroom. Així sabrem en quin idioma ens parlen. El cas del gimnàs només és un exemple entre mil, esclar.

El gimnàs ofereix: “sh’bam, step, zumba, cycling, aquatraini­ng i sortir a córrer”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain