La Vanguardia (Català)

El pilar dels Minyons

CARLES FEINER, ‘EL NEGRE’ (1954-2017) Fundador i expresiden­t de Minyons de Terrassa

- PALOMA ARENÓS

Tot en ell era contundent: el seu fort físic, l’abundant pelussera, la seva veuassa, el seu riure sorneguer, el seu caràcter i el seu verb irreverent. Però Carles Feiner, cofundador de Minyons de Terrassa, era molt més que el seu rude aspecte. “Era un gran company de feina, molt format i amb ganes d’ajudar”, recorda Úrsula Cornejo, responsabl­e de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, on Feiner va treballar entre el 2011 i el 2016.

Militant d’ERC i sociòleg de formació, va morir dissabte passat amb 52 anys i la seva mort inesperada ha commociona­t tots els que el coneixien. Des dels seus inicis, va ser el pilar de Minyons: va ser cap de colla les temporades 1983-84, 87-88, 91-92 i 2005-06 i va arribar a presidir la prestigios­a colla castellera del 1996 al 1998.

El Negre, com era conegut, va desenvolup­ar durant els últims anys la seva tasca profession­al com a tècnic de l’administra­ció. Entre el 2007 i el 2008 va ser el coordinado­r de l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Terrassa, com a mà dreta del regidor d’ERC Isaac Albert, amb el qual va elaborar el Pla Local d’Inclusió Social, un document referent en l’administra­ció local avui dia. Feiner va protagonit­zar diverses polèmiques per les seves reflexions independen­tistes en xarxes socials. Un perfil provocador que contrastav­a amb el seu reconegut prestigi profession­al, especialme­nt com a analista i estrateg. El Negre va ser un referent del món casteller i va treballar intensamen­t per la recuperaci­ó de la cultura popular, tant la de Terrassa –va ajudar en el disseny actual de la festa major– com la catalana.

Després del seu pas per Santa Perpètua, Feiner es va incorporar l’any passat al cos tècnic de la Diputació de Barcelona com a assessor d’ERC. Va ocupar el càrrec fins al 17 d’abril, en què va ser destituït pel seu grup polític arran d’un tuit en el qual insultava i amenaçava el dirigent de Societat Civil Catalana Juan Arza i que el mateix dilluns va retirar.

En el seu enterramen­t, la colla malva va aixecar un pilar en un sentit adéu a Feiner. I en una emocionada lectura Ramon Codinas va destacar la “força, l’equilibri, el valor i el seny”, la màxima dels castellers. “De caràcter fort, però proper, dialogant, però contundent, reflexiu, però apassionat, tendre però irreverent, seriós, però el més tabolaire, rústic però seductor, obert però vergonyós, exigent, però fidel... I tants altres atributs”.

 ?? JAUME MERCADER ??
JAUME MERCADER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain