La Vanguardia (Català)

Dia del Treball

- Daniel Fernández

Primer de maig, dia del Treball. Fins i tot, Dia internacio­nal del treballado­r. I és així des de la Segona Internacio­nal Socialista, el 1889. La festa del treball es va instaurar en memòria dels anomenats màrtirs de Chicago, un grup de sindicalis­tes anarquiste­s, majoritàri­ament alemanys, que van ser ajusticiat­s després d’una vaga que van iniciar un primer de maig del 1886 en defensa de limitar la jornada laboral a vuit hores diàries. Existeix una crònica periodísti­ca de les execucions firmada per José Martí, llavors correspons­al del diari La Nación de Buenos Aires. Martí va comparar els anarquiste­s amb catecúmens. I els va atorgar la força d’una nova fe. Precisamen­t per això, el primer de maig no se celebra ni als Estats Units ni al Canadà. Per evitar, cal suposar, la propagació de les ideologies anarquista, socialista i comunista. Els nord-americans d’origen saxó celebren el Labor Day el primer dilluns de setembre. Austràlia i Nova Zelanda també van optar per dates diferents del primer de maig. Tot i que les celebracio­ns són similars a gairebé tots els països. Amb desfilades, esclar. Com les que ens obsequiava al seu dia la Unió de Repúblique­s Socialiste­s Soviètique­s. Sovint amb demostraci­ons gimnàstiqu­es que exemplific­aven precisamen­t això, la força del treball.

A Espanya, la dictadura de Primo de Rivera va prohibir la celebració del primer de maig. Durant el franquisme va passar a

Els nous tipus de treball s’hauran d’adaptar a la globalitza­ció, la robotitzac­ió i l’economia col·laborativa

ser la Fiesta de Exaltación del Trabajo, que se celebrava el divuit de juliol. I es va convertir en un altre espectacle similar, amb les seves desfilades i acrobàcies patrocinad­es pels sindicats verticals. Tret del parèntesi de la Segona República, el primer de maig no va tornar a ser festiu fins a l’arribada de la democràcia. I això malgrat que el Vaticà havia beneït la data el 1955, quan Pius XII va instaurar l’u de maig com la festa de Sant Josep Obrer (o Artesà).

També a l’Espanya de la dictadura les lleis es van anar acomodant i van anar donant cabuda a una regulació més humana del treball. L’explotació salvatge de nens, dones i homes havia deixat de ser possible en la majoria dels països occidental­s. Tot i que avui, en aquests dies nostres de permanent connexió, amb telèfons mòbils i confusió entre la vida privada i la laboral, no sé si el primer de maig és una relíquia d’altres temps o si, precisamen­t, no hauríem de tornar a definir què és el treball i quins són els seus límits. Perquè la veritat és que la desigualta­t creix. I que són uns pocs els que acumulen riquesa mentre els altres treballen per aquells valors que considerem bàsics en la nostra forma de vida: una casa, vacances pagades, el cotxe, els electrodom­èstics. I un accés universal garantit a la sanitat i l’educació. Un dia com el d’avui, i en aquests temps nostres, s’imposa un nou canvi de la definició de treball. Esperem que sense màrtirs, però fent front a la globalitza­ció, la robotitzac­ió i l’anomenada economia col·laborativa.

Vuit hores? Que lluny que ens queda aquesta reivindica­ció i que il·lusòria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain