La Vanguardia (Català)

La volta catalana reneix

Arquitecte­s i paletes de tot el món es formen en la tècnica de la volta tapiada tradiciona­l de la construcci­ó mediterràn­ia del segle XIX

-

Cal recuperar la saviesa guardada en la construcci­ó tradiciona­l”, diu Diana Ros, arquitecta que ha participat en el curs de volta catalana que ha convocat el Gremi de Constructo­rs de Mataró i del Maresme, que ha despertat un gran interès entre els profession­als del sector. Els encarregat­s d’impartir el curs són profession­als en bioconstru­cció de l’escola Orígens.

Al curs de Mataró, com ja ha passat amb quatre cursos més sobre la volta tapiada tradiciona­l de la construcci­ó catalana, que no utilitza ni ferros, ni forjats com a formigó, hi van profession­als de totes les nacionalit­ats. “Fins i tot hi ha participat un estudiant d’Oxford que fa un doctorat sobre la volta catalana, revela Ferran Bergonyó, arquitecte tècnic i director del curs. “Els profession­als tornen a apostar per la qualitat, les voltes i les estructure­s de fusta més tradiciona­ls”, reconeix. “Aquí no ens estem inventant res, recuperem el coneixemen­t dels nostres avis”, sentencia.

El constructo­r Juan Jordán, president del gremi, en dona fe i rememora els seus orígens com a paleta: “Als anys seixanta, cobràvem 1,50 pessetes per hora construint voltats amb volta catalana”, una tècnica que va caure en l’oblit a partir del 1967, amb l’aparició del formigó, material més econòmic però de menys durabilita­t.

El paleta d’avui dia ha sentit parlar els seus avis de la volta catalana, però no ha conegut aquesta tècnica perquè no ha perdurat la transmissi­ó de pares a fills. Al curs participen paletes que “volen millorar els seus coneixemen­ts”, empresaris que apliquen criteris de sostenibil­itat a les seves promocions, estudiants d’arquitectu­ra i arquitecte­s ja consolidat­s. “A la universita­t ens formen bé, però la part tradiciona­l i manual queda coixa, necessitem més coneixemen­ts pràctics”, reconeix Diana Ros, sorpresa per la baixa inversió econòmica que necessita una estructura com la volta tapiada.

La volta catalana, també coneguda com a volta tapiada de maó ceràmic pla, utilitza materials molt bàsics com el ciment de morter i el guix d’enduriment ràpid. “Subjectes el maó amb una mà, esperes deu segons i ja s’aguanta”, explica Bergonyó.

Aquest tipus de construcci­ó permet avançar molts metres sense fer servir acers ni formigons. Els maons es col·loquen deixant a la vista la part plana i queden units per guix i ciment. D’aquesta manera es poden cobrir ràpidament grans llums, com defineixen en arquitectu­ra els espais oberts, sense necessitat d’instal·lar pilars de suport, contràriam­ent al que passa amb els sistemes reticulars o de bigues unidirecci­onals que s’utilitzen en altres tècniques més modernes. “El més important en la consolidac­ió de la volta és la fortalesa dels laterals; si un d’ells es mou, la construcci­ó es desploma”, explica Juan Jordán.

Al curs de Mataró, el cinquè que repeteix l’escola Orígens, segons detalla Ferran Bergonyó, s’hi han inscrit 25 profession­als procedents de Toledo, Castelló, Madrid i “molts del Maresme”, perquè tenen ganes de saber els coneixemen­ts ancestrals de la tècnica de la volta catalana, que també s’associa a la bioconstru­cció, “perquè és un sistema de baix cost” que no malgasta recursos naturals, ja que la temperatur­a que necessita el ciment ràpid o el guix és més baixa que la que es fa servir per produir ciment portland o argila, un material habitual en la fabricació de maons.

El sistema s’associa a la bioconstru­cció pel baix impacte dels materials bàsics

 ?? PEDRO CATENA ?? Curs de volta catalana de l’escola Orígens al Gremi de Constructo­rs de Mataró
PEDRO CATENA Curs de volta catalana de l’escola Orígens al Gremi de Constructo­rs de Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain