La Vanguardia (Català)

Barcelona defineix el pla per aconseguir l’agència europea

Estat, Generalita­t i Ajuntament inicien demà una campanya intensíssi­ma perquè la ciutat sigui la capital del medicament

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Encara que el calendari provisiona­l fixat ahir pels 27 a Brussel·les no és el que hauria desitjat el Govern espanyol, la candidatur­a de Barcelona a ser la seu de l’Agència Europea de Medicament­s (AEM) –que haurà d’abandonar Londres com a conseqüènc­ia del Brexit– començarà a desplegar aquesta mateixa setmana una campanya diplomàtic­a intensíssi­ma i de relacions públiques per convèncer tot aquell que pugui influir en la decisió dels líders de la UE que l’oferta de la capital catalana és, objectivam­ent, la millor entre les moltes ciutats que opten ser seu de l’AEM.

El Consell Europeu va acordar ahir que al juny es podrien conèixer les bases del procés i els criteris que regiran la presa de decisió sobre la nova seu de l’agència, una decisió que, en el millor dels casos, s’adoptarà la tardor que ve. No és la millor opció per a Barcelona, que a diferència de les altres candidates ja disposa d’un edifici (la torre Glòries) disponible per acollir immediatam­ent l’AEM. No obstant això, la campanya orquestrad­a pel Govern espanyol, la Generalita­t i l’Ajuntament es posarà en marxa de seguida. Una delegació encapçalad­a per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el conseller de Salut, Antoni Comín, i el segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, es desplaçarà demà a Londres per visitar l’agència i mantenir contactes amb l’equip directiu i amb treballado­rs de l’AEM. L’objectiu, explica la ministra de Sanitat en conversa amb La Vanguardia, és explicar de manera conjunta (“les tres administra­cions –apunta Dolors Montserrat– posem tota la carn a la graella”) els avantatges de la candidatur­a barcelonin­a i deixar clar als funcionari­s de l’Agència de Medicament­s que la capital catalana és “una ciutat de futur per a les seves famílies i per a la seva vida laboral”. Tot i que la decisió sobre la seu no depèn dels treballado­rs de l’AEM sinó dels equilibris polítics al si de la UE, no hi ha dubte que crear un ambient favorable a les expectativ­es de trasllat a Barcelona sempre hi pot ajudar.

La següent etapa d’aquesta ofensiva diplomàtic­a té parada a Malta, on els pròxims dies 8 i 9 es reuneixen els ministres de Sanitat del sud d’Europa. La delegació espanyola, presidida per Dolors Montserrat, aprofitarà aquesta cita per mantenir contactes bilaterals amb els seus col·legues d’altres països. Una cosa semblant passarà a Berlín, escenari d’una trobada dels responsabl­es polítics de salut pública del G-20 els dies 18, 19 i 20 d’aquest mes. Altres convocatòr­ies previstes al calendari, explica la ministra, són un acte al Parlament Europeu de les tres administra­cions embarcades en aquesta aventura; una jornada organitzad­a per la Cambra de Comerç espanyola a Brussel·les amb presència del comissari europeu de Salut, Vytenis Andriukait­is, i una gran presentaci­ó de la candidatur­a en una cerimònia que tindrà lloc a Barcelona abans de l’estiu. De fet, segons Dolors Montserrat, un dels objectius dels impulsors de la iniciativa per fer de Barcelona la capital europea del medicament és implicar en aquest projecte no només les institucio­ns i els partits polítics, sinó també la societat civil, les empreses, les universita­ts, els centres d’investigac­ió... “Cal generar un sentiment compartit semblant, salvant les distàncies, al que hi va haver al voltant de Barcelona 92”, assenyala la ministra.

La campanya serà activa també a partir de demà a les xarxes socials, en especial a Twitter, a través del perfil d’usuari i el hashtag #bcn4ema.

La ministra de Sanitat aposta per una aliança forta amb la societat civil al voltant de la candidatur­a

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, aquest cap de setmana al costat de la torre Glòries
ANA JIMÉNEZ La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, aquest cap de setmana al costat de la torre Glòries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain