La Vanguardia (Català)

Un nou futur laboral

Persones amb risc d’exclusió social troben feina després de formar-se en cursos de l’Obra Social La Caixa

-

Arriba el moment de reorientar la vida i fer el salt, tan esperat, cap al mercat laboral. Però el que podria ser una veritable oportunita­t es converteix, per a les persones amb risc d’exclusió social, ja sigui perquè tenen una discapacit­at física o psíquica, perquè tenen un trastorn mental, perquè són parats de llarga durada, perquè són joves amb dificultat­s o perquè han estat reclusos o víctimes de violència masclista, per citar uns quants casos, en tot un maldecap.

És el que va passar a en Jordi, la Wendy i en Carles. Però ells, malgrat la situació personal, no es van donar per vençuts i van fer un primer pas per poder trobar feina: apuntar-se a l’itinerari del programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa, que ofereix orientació, suport i acompanyam­ent en la inserció laboral a través de formació, o al programa Reincorpor­a, que facilita itineraris d’inserció social i laboral a persones recluses que estan en la fase final de la condemna. I van aconseguir els seus objectius: guanyar autoestima, complir el seu compromís i la seva responsabi­litat i, en la majoria dels casos, obtenir un contracte.

En Jordi, de 34 anys i veí de Corçà, que se sentia saturat i estancat a casa, no va fallar ni un dia en els dos mesos que va durar la formació d’atenció al client i comerç a la Fundació Gentis, una de les més de cent entitats que col·laboren amb aquests programes, i va poder posar en joc les seves capacitats a la gasolinera del seu municipi, on va fer les pràctiques. “Després de dos contractes de tres mesos, em van agafar fix”, diu il·lusionat en Jordi, que tant ordena la botiga com atén els clients a la caixa.

Un total de 9.349 usuaris que van acabar el trajecte Incorpora a Catalunya, que també és un programa d’intermedia­ció, perquè posa en contacte aquests candidats amb empreses, van trobar feina l’any passat (7.412 el 2015). A Girona, concretame­nt, van ser 998, el sostre més alt assolit fins ara a la província des que, fa deu anys, es va engegar el programa.

Mitjançant el Reincorpor­a, un total de 385 de les 476 persones que van fer l’itinerari van trobar, en aquest cas, feina (299 el 2015). Marc Simón, director corporatiu de l’àrea social de la Fundació Bancària La Caixa, valora positivame­nt aquestes xifres. “La garantia que anem pel bon camí és que més del 60% de les empreses que han contractat alguna persona del programa repeteixen”, diu Simón.

I què explica l’èxit? El coordinado­r d’Incorpora Girona, Roger Casero, l’atribueix a la formació que reben aquestes persones, perquè suposa “una palanca que les ajuda a veure’s més capaces i segures per reorientar-se a escala laboral o, simplement, a fer el pas”. Però una part important d’aquest èxit també es deu a les pràctiques. Felip Allué, prospector Incorpora de la Fundació Gentis, afegeix que “són vitals per a la visualitza­ció dels alumnes. La firma coneix una persona que no tenien pensat contractar i l’acaben contractan­t. Si no hagués fet les pràctiques, segurament no l’haurien contractat”.

En Carles, de 57 anys, que era comercial, ha pogut reorientar el seu futur laboral a través d’un curs d’ajudant de cuina –una de les seves passions– a la Fundació Oscobe, i la Wendy, de 24 anys, després de formar-se de cambrera a la mateixa entitat, que li va permetre tenir un coneixemen­t mínim de l’ofici, treballa en un restaurant de menjar ràpid a Girona. “Si després de les pràctiques no es queden a l’empresa, se’ls dona suport perquè en trobin una altra”, diu Lídia Pérez, tècnica Reincorpor­a de la fundació Oscobe. Els llocs de treball a què poden optar els usuaris després de la formació són, entre altres, de cambrer, mosso de magatzem, auxiliar de geriatria o servei de neteja industrial o d’oficina. “Sectors que generen més demanda i alguns també tenen més mobilitat”, conclou Casero.

“Més del 60% de les firmes que han contractat algun usuari del programa repeteixen; anem per bon camí”

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La Wendy, en Jordi i en Carles són tres usuaris dels programes Incorpora i Reincorpor­a, que ofereix l’entitat bancària
PERE DURAN / NORD MEDIA La Wendy, en Jordi i en Carles són tres usuaris dels programes Incorpora i Reincorpor­a, que ofereix l’entitat bancària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain