La Vanguardia (Català)

Retrospect­iva d’Anna Miquel a la sala Parés Gonzalo Sicre reflexiona sobre la pintura i el seu art

- JUAN BUFILL Barcelona

La sala Parés dedica una exposició retrospect­iva a Anna Miquel (Barcelona, 1949-2015). Aquesta mostra coincideix amb la publicació d’un llibre que inclou tota la seva trajectòri­a, editat per Àmbit, amb text principal de Victòria Combalia Dexeus, pròleg de Juan Manuel Bonet i textos addicional­s de Marcel Pié Barba sobre la seva faceta d’autora de cinema d’animació, d’Enric Sòria Badia sobre les seves col·laboracion­s en projectes arquitectò­nics i de Maria Cucurella Miquel sobre les difícils circumstàn­cies que van envoltar la seva última gran exposició, La memòria del mar, celebrada a la mateixa sala Parés l’any 2013, que segons la meva opinió és la millor de tota la seva trajectòri­a.

La selecció de la mostra no és antològica, però sí que és representa­tiva de les seves diferents sèries i períodes. La pintura de Giorgio Morandi va exercir una influència positiva en aquesta artista barcelonin­a, sobretot als seus inicis. Sens dubte és la que té més afinitat amb la pintura d’Anna Miquel, que és també silenciosa i gairebé sempre es basa en uns quants elements quotidians. Però l’obra de Miquel té a més altres registres, que s’expressen en la seva manera personal de combinar elements d’estils diferents i fins i tot oposats, per exemple textures i abundàncie­s matèriques pròpies de l’informalis­me de Dubuffet i Tàpies juntament amb una figuració fluïda com una obra taoista o zen o fins i tot associades amb iconografi­es urbanes properes a un art pop no warholià, crític i no neutre ni publicitar­i.

Un dels seus punts forts i una de les seves caracterís­tiques més personals és la capacitat que té per fusionar diferents gèneres en una mateixa obra. Per exemple, el que en determinat­s quadres es podria interpreta­r com una natura morta es pot entendre també com un retrat d’un objecte i com un paisatge anímic. A l’obra d’Anna Miquel és freqüent aquesta possibilit­at de transport mental des de l’immediat i quotidià cap a una altra manera de sentir, en un sentit que és el propi de la poesia i porta des del que està limitat fins al que no té cap tipus de límits.

En els seus millors quadres aquesta convivènci­a de l’immediat amb l’il·limitat aconseguei­x evocar alhora dues possibilit­ats oposades: la caiguda en la matèria temporal i mineral i la sublimació en el color i la llum. Un cert estat precari, entre la presència física i els indicis de desaparici­ó, és propi de la condició humana i el trobem, representa­t per mitjans pictòrics, a força obres d’Anna Miquel. I d’una manera molt conscient als paisatges submarins amb figures, naufragis i derives que componien la seva exposició de comiat, La memòria del mar, ja citada abans. Sala Parés. Petritxol, 5. Fins al 16 de maig.

Gonzalo Sicre. La pintura és el tema principal a l’obra recent de Gonzalo Sicre (Cadis, 1967), que presenta a la galeria Trama amb el títol Interiors i seccions transversa­ls. Aquesta vegada el pintor gadità establert a Cartagena reflexiona sobre el seu art de dues maneres i en dues escales diferents. D’una banda, com fa al gran políptic Panorámica para Lucian Freud (una obra que, sumades les quatre parts que té, mesura un total de vuit metres d’ample), retrata l’entorn d’un pintor admirat, on diverses obres d’art –de Bacon, Degas, Rodin i d’altres– cohabiten amb l’arquitectu­ra i amb mobles, objectes i llibres. I d’altra banda, en una sèrie de quadres d’aspecte abstracte, composa uns paisatges cromàtics que represente­n les diferents capes de pintura que configuren diversos quadres antics. Sicre, que cita Truman Capote, s’exigeix a si mateix com a pintor, tal com el narrador dels Estats Units deia que ho feia, amb certa exageració, en aquesta frase: “Quan Déu lliura un do a una persona, també li dona un fuet; i el fuet és únicament per flagel·larse”. Autocrític­a, s’anomena, o aspiració a l’excel·lència. Galeria Trama. Petritxol, 5. Fins al 16 maig.

Rosanna Casano. Últims dies per visitar la interessan­t exposició de pintures que presenta Rosanna Casano (Marsala, 1968) a la sala Esther Montoriol, amb el títol Exercicis d’estil. És una selecció generosa que es desplega a les dues plantes d’aquesta àmplia galeria. Les diferents formes d’abstracció que desenvolup­a aquesta artista italiana resident a Barcelona són complement­àries. Predomina el caràcter constructi­u i rítmic sobre els valors cromàtics o textuals, però a la mostra trobem una gamma de possibilit­ats: l’extrem minimalist­a seria el díptic geomètric positiu i negatiu de Recovecos 1 y 2, mentre que pintures com Silente signifique­n una síntesi de diferents línies de treball. Galeria Esther Montoriol. Diputació, 339. Fins al 5 de maig.

Oriol Jolonch. Una de les possibilit­ats de la fotografia és la representa­ció de ficcions. Jolonch –que va ser premiat fa tres anys per la Fundació Vila Casas– obté imatges interessan­ts a la sèrie Me and Mr. Jones, en una línia que pot recordar els treballs del duo format per Robert i Shana ParkeHarri­son. El Quadern Robat. Còrsega, 267. Fins al 13 de maig.

 ?? ROSANNA CASANO ?? Silente, pintura de Rosanna Casano
ROSANNA CASANO Silente, pintura de Rosanna Casano
 ?? ANNA MIQUEL ?? Gent que va i ve entre senyals, d’Anna Miquel
ANNA MIQUEL Gent que va i ve entre senyals, d’Anna Miquel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain