La Vanguardia (Català)

Un golejador dels de tota la vida

Luis Suárez només ha necessitat 144 partits per estar a l’altura dels millors artillers barcelonis­tes amb els seus 117 gols

- CARLES RUIPÉREZ

Els golejadors d’abans, els de sempre, els purs, els clàssics, no descansave­n mai. Ho eren les 24 hores. Això mateix li passa a Luis Suárez (Salto, 24/I/1987), encara que de vegades no ho vulgui. Hi ha dies que a casa, després de l’escola, Benjamín li demana de jugar a futbol. Al petit de la família li agrada posar-se els guants per fer de porter i que papa el provi. Després es cansa i vol xutar ell, que ara per ara és esquerrà però que ja celebra els gols com el seu progenitor, amb tres petons als dits polze, índex i del cor.

Els testos s’assemblen a les olles. I no és estrany. Perquè, a més del vincle familiar que els uneix, el Benja s’ha cansat de veure el ritual del seu pare a la tele i al camp. D’ençà que se li va aixecar el càstig de la FIFA el 25 d’octubre del 2014 –cal recordar que va arribar al Barnegre celona amagat, sense presentaci­ó i sense poder entrenar-se amb els nous companys–, el davanter uruguaià ja ha fet aquesta celebració en 117 ocasions entre totes les competicio­ns, la meitat en la 20152016, on va ser el màxim artiller amb 59 dianes.

En menys de tres temporades Luis Suárez n’ha tingut prou per entrar en l’exclusiu club dels dotze millors golejadors del Barça. Amb el doblet a l’Espanyol, l’actual Bota d’Or va empatar amb Hristo Stòitxkov, encara que el charrúa ho ha aconseguit amb 144 matxs amb la samarreta blaugrana mentre que el búlgar, un jugador de la seva mateixa grapa, va necessitar 256 partits. Ningú des del mític Paulino Alcántara, que no va arribar a disputar mai la Lliga, havia assolit el selecte cim amb tanta velocitat.

I això que en els seus gairebé 118 anys de vida, pel Barcelona han passat i s’han fitxat els millors nous del moment. Des de Krankl a Quini. D’Eulogio Martínez a Evaristo. D’Eto’o a Kluivert. De César a Kubala. De Lineker a Stòitxkov. A més de mitjapunte­s amb punteria com Samitier, Escolà, Arocha, Rivaldo o ara Neymar.

La majoria van ser més longeus, n’hi ha de molt més identifica­ts amb l’escut o que, com Eto'o, han marcat en dues finals de Champions (2006 i 2009), però gairebé cap no resisteix la comparació amb el ritme de Suárez. Només Alcántara (més d’un gol per partit), Ronaldo en la seva única temporada (0,95), Mariano Martín (0,85) i, per descomptat, Leo Messi (0,86), superen la seva mitjana. Davanters amb registres de fotos en blanc i

Només Paulino Alcántara, Ronaldo, Mariano Martín i Messi tenen millor mitjana golejadora que l’uruguaià La definició amb l’exterior és marca de la casa; la va utilitzar al Calderón, al 0-4 del Bernabeu i a Cornellà

i vídeos en sípia.

Del que sí que Luis Suárez ja pot presumir d’estar entre els deu primers és a la classifica­ció dels millors anotadors barcelonis­tes de la història de la Lliga. En tot just tres temporades, el charrúa ha pujat al novè lloc. Amb els dos gols a Cornellà, ja són 82 dianes al campionat. I encara falten tres jornades per al final. De moment, les dues primeres Lligues que va disputar les va guanyar.

Com els golejadors de tota la vida, l’uruguaià sempre està de ser-

vei. Quan està en ratxa, perquè viu del gol i vol allargar-la. Quan cau en picat, perquè sap que se l’avalua pels gols i vol tornar a celebrar com més aviat millor. Un nou pur és igual de perillós quan tot el que xuta acaba a la xarxa que quan no li surt res, perquè encara que sigui per probabilit­at li queda menys per encertar. Així és Luis Suárez, com va quedar clar al derbi, on va tancar una sequera de cinc partits i 565 minuts sense veure porta.

Només va necessitar dos tocs en els dos gols, i en cap no va rebre la passada d’un company sinó que es va buscar la vida i va aprofitar els dos errors del rival. En el primer gol va rematar amb l’exterior en una definició que és marca de la casa –igual que la volea de tisora– i que ja havia utilitzat al 0-4 del Bernabeu o aquest any contra Moyá a la Copa al Calderón. En el segon va regatejar el porter en un pam i la va empènyer cap a la xarxa. Va ser el seu 18è doblet amb la samarreta del Barça, amb la qual ja té set hattricks i tres pòquers. Números de davanter d’una altra època.

 ??  ?? Luis Suárez corre per celebrar un dels seus dos gols al derbi amb Diego López, batut, a terra
Luis Suárez corre per celebrar un dels seus dos gols al derbi amb Diego López, batut, a terra
 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain