La Vanguardia (Català)

Contra l’obligació de guanyar

- Sergi Pàmies

El llenguatge periodísti­c no sempre està a l’altura de la realitat que descriu. En el cas del futbol, la quantitat corromp la qualitat i obliga a mantenir tòpics que no necessiten ser versemblan­ts ni rigorosos per contagiar-se com la pesta. És el cas de l’expressió estar obligats a guanyar, que, després del partit contra l’Espanyol, torna a malejar-nos el pensament cada vegada que la pronunciem. Filosòfica­ment, l’expressió és repulsiva perquè desnivella la teòrica igualtat inicial entre els contrincan­ts de qualsevol partit. Aquesta necessitat d’estar obligats a guanyar se sol atribuir als equips que es juguen un títol o que han de superar l’abisme d’un descens.

L’esport hauria de mantenir els pocs principis vigents que li queden. Però com que el futbol d’elit té cada vegada més a veure amb les finances i l’espectacle, és lògic que els nous dogmes s’imposin com una aberració tan comercial com incontrove­rtible. Abans del partit, doncs, el Barça estava obligat a guanyar si vol merèixer la Lliga. Ho estava? Tant com de guanyar l’Alavés, el Dépor i el Màlaga, tot i que, precisamen­t perquè és un joc, va perdre. Per sort o per desgràcia, tenim prou experiènci­a per intuir per què triomfen aquesta mena d’expression­s. Tenen una càrrega dramàtica innegable i ja se sap que en l’univers mediàtic actual, el drama i la dona barbuda venen molt més que la comèdia i l’avorrit imberbe. Convertir les expectativ­es en un dilema de ruleta russa, o en això que amb la mateixa flaccidita­t mental s’anomena “sí o sí” (i avui no parlo de política), carrega l’ambient d’una electricit­at dinàmica que, com a aficionats cada vegada més morbosos, ens interpel·la.

No és el mateix anar dissabte a veure el partit del Barça amb la il·lusió de guanyar-lo, l’esperança que l’equip competeixi, jugui bé i amb la convicció que al final tot dependrà de factors que no sempre podrem controlar, que embrutar-nos les galtes amb pintures de guerra i adoptar l’aforisme tribal que estem obligats –sí o sí– a guanyar. De fet, el partit contra l’Espanyol va ser un bon exemple de com l’atzar, la concentrac­ió i la coherència entre l’encert col·lectiu i l’encert individual acaben determinan­t el desenllaç de qualsevol història futbolísti­ca. El Barça i l’Espanyol van jugar un partit intens, ben jugat en defensa, que no es va obrir fins que els errors individual­s van esquerdar el to monocord de mútua infal·libilitat. Definit com un joc d’errors per tots els seus grans apòstols, avui insistim a arrebossar-lo amb l’èpica totalitàri­a dels pronòstics. De totes les coses que han canviat d’ençà que segueixo apassionad­ament el futbol (més de mig de segle), la que més m’exaspera i em sorprèn és la importànci­a que han adquirit les prèvies i la filosofia (filosòfica­ment barata per definició) dels pronòstics. Que el gerent d’una empresa d’apostes estigui interessat a alimentar aquest sensaciona­lisme, s’entén. Però la docilitat gregària amb què acceptem obvietats i expression­s sistemàtic­ament desmentide­s per la realitat, reforcen els aspectes més tragicòmic­s d’aquesta indústria. I també debiliten la grandesa que encara ens impulsa a no abandonar i a celebrar que de cop i volta un jugador (si pot ser de l’equip rival, millor) s’equivoqui i puguem aprofitar-ho per, com va fer Suárez, encarrilar

Que el gerent d’una empresa d’apostes alimenti aquesta tendència sensaciona­lista s’entén

una victòria esperançad­ora. Era una victòria obligatòri­a? No. I precisamen­t per això té el mèrit que té. L’obligació era intentar guanyar i per això fa tanta il·lusió aconseguir-ho en un moment crucial de la temporada.

(Postdata: llegeixo a l’Sport l’entrevista d’Àngels Fàbregues al gran actor Sergi López. Hi trobo tots els estímuls entre la voluntat i la intenció de l’entrevista­dora i la generosita­t discursiva de l’entrevista­t. I de cop i volta apareix un gir lògic que, respectant el paper de cadascú, enriqueix la visió del lector i la sana imprevisib­ilitat del periodisme. Pregunta Fàbregues: “¿Qué no tiene este Barça que tenía el de Guardiola?”. Respon el meu homònim: “A Guardiola”). I, per acabar, una cita de Michel Platini: “M’encanta jugar en un prat; allà no hi ha cap obligació de guanyar”).

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? Lionel Messi mirant de superar Pablo Piatti i Javi Fuego dissabte
ALBERT GEA / REUTERS Lionel Messi mirant de superar Pablo Piatti i Javi Fuego dissabte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain