La Vanguardia (Català)

Un Primer de Maig per una ocupació estable i salaris justos

Les reivindica­cions tindran lloc en 73 ciutats d’Espanya

-

Quaranta anys després de la seva legalitzac­ió, els sindicats tornen a sortir al carrer el Primer de Maig per exigir a la patronal un pacte salarial i al Govern la derogació de les reformes laborals, que permetin tenir salaris justos i llocs de treball estables, pensions dignes i més protecció social.

Sota el lema “Ocupació estable, salaris justos, més drets socials”, UGT i CC.OO. han convocat avui la tradiciona­l manifestac­ió conjunta que surt a les 11.30 hores de la confluènci­a de ronda Sant Pere amb passeig de Gràcia i que baixa fins a la plaça Sant Jaume. A més de la manifestac­ió de Barcelona, CC.OO. i UGT han convocat altres mobilitzac­ions a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa i fins a 73 ciutats en el conjunt d’Espanya. El tercer sindicat de Catalunya, USOC, també ha convocat a Barcelona una manifestac­ió que sortirà a les 12.00 hores, mentre que la marxa organitzad­a per la CGT serà abans, a les 11.00 hores.

Els líders a Catalunya dels dos principals sindicats CC.OO. i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, adverteixe­n que hi haurà més conflictiv­itat laboral si no s’aborda ja un repartimen­t diferent de la riquesa davant del bloqueig de la negociació amb les patronals per acordar l’increment dels salaris per al 2017. Per això, auguren un repunt de la conflictiv­itat per pressionar les organitzac­ions empresaria­ls i aconseguir increments salarials per sobre de l’1%. També critiquen la dilatació de l’acord estatal sobre la negociació col·lectiva, que està endarrerin­t la translació als convenis de les empreses l’actualitza­ció dels salaris.

A Catalunya, els dos sindicats han instat la Generalita­t a tancar ja l’acord per a la Renda Garantida de Ciutadania, que va quedar encallat divendres, i a recuperar els drets dels funcionari­s del Govern. En aquest sentit, Pacheco considera que la Generalita­t “no pot dilatar la negociació amb l’excusa” que cal concretar la compatibil­itat de la renda del treball i la renda garantida.

CC.OO. i UGT auguren més conflictiv­itat laboral si els salaris no pugen més de l’1%

Pacheco va advertir que en cas que no s’arribés a un acord la partida pressupost­ària prevista acabaria anant a les arques de l’Estat.

Així mateix, els dos sindicats exigeixen la derogació de les últimes reformes laborals, un pla de xoc per a l’ocupació adreçat especialme­nt als aturats de llarga durada i als joves, la recuperaci­ó del dret efectiu a la negociació col·lectiva en el sector públic, una aposta “ferma” per la indústria. A més, les dues principals centrals sindicals de Catalunya reclamen que el salari mínim de 1.000 euros sigui una realitat al final d’aquesta legislatur­a, a més d’exigir la implementa­ció immediata de la renda de ciutadania.

Aquesta última petició agafa força amb l’informe que acaba d’elaborar el sindicat de tècnics d’Hisenda (Gestha), que conclou que el 47% dels treballado­rs (8.160.172 persones) tenia l’any 2015 salaris per sota del mileurisme, la proporció més alta des que va començar la crisi. L’informe també alerta que, sense comptar amb altres ingressos familiars, gairebé sis milions de treballado­rs (un 34,4%) podrien trobar-se en risc de pobresa, ja que perceben un sou per sota del Salari Mínim Interprofe­ssional.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els manifestan­ts a la Via Laietana de Barcelona el Primer de Maig de l’any passat
ANA JIMÉNEZ Els manifestan­ts a la Via Laietana de Barcelona el Primer de Maig de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain