La Vanguardia (Català)

El cost del rescat bancari

- Joaquín Maudos Universita­t de València-Ivie-Cunef

Es miri com es miri, el cost per al contribuen­t del rescat bancari ha estat més gran a Espanya que a la Unió Europea (UE). Si el mesurem com el total dels ajuts públics que es donen per perduts (ja formen part del dèficit públic), del 2008 al 2015 la factura equival al 4,2% del PIB, més del doble que a l’eurozona (2% del PIB). En termes de deute públic, l’augment com a percentatg­e del PIB ha estat de 60 punts percentual­s, més que duplicant els 26 punts de mitjana a la UE. I en termes d’endeutamen­t net (passius-actius) gairebé tripliquem la mitjana de la UE (4,2% davant 1,5%).

Els ajuts públics al rescat de la banca espanyola han tingut lloc en forma d’injeccions de capital (61.900 milions d’euros), d’adquisició d’actius fets malbé (32.900 milions d’euros relacionat­s amb el traspàs d’actius al banc dolent-Sareb) i d’ajuts a l’obtenció de liquiditat (91.000 milions). En el primer cas, com a percentatg­e del PIB, la seva importànci­a (5,7%) supera en 2,5 punts percentual­s la UE. En el segon, és més del doble (3,1% davant 1,3%). I en el tercer, pràcticame­nt són similars (8,5% davant 8,8%).

Amb aquestes xifres, és evident la profundita­t de la crisi que ha patit el sector bancari espanyol i el cost públic que ha estat necessari suportar. El més preocupant és la magnitud dels ajuts que es donen per perduts. El 4,2% del PIB de cost fiscal en termes de dèficit públic només és superat pels països rescatats (Portugal, Xipre, Grècia i Irlanda) i Eslovènia.

La factura final que assumirà el contribuen­t és una incògnita que dependrà del que pugui obtenir l’Estat de la venda dels

Del 2008 al 2015 la factura equival al 4,2% del PIB, més del doble que a l’eurozona, en què és un 2% del PIB

bancs en què participa (Bankia i BMN) i de la seva participac­ió en la Sareb. En el primer cas, tenint en compte el valor net comptable el 2015 que va fer el Tribunal de Comptes, es podria recuperar només el 46% dels ajuts concedits. I en el segon es dona per perdut almenys el 30%. Per tant, l’impacte final net serà molt superior a l’inicialmen­t previst quan es va dir que no costaria ni un euro a la butxaca del contribuen­t.

Per què a Espanya fins ara el cost per a l’erari públic dels rescats bancaris ha estat més gran? En primer lloc, per l’elevada concentrac­ió de riscos en el sector immobiliar­i que després de la punxada de la bombolla va donar lloc a multimilio­nàries pèrdues en el valor dels actius. I en segon lloc, pel fet de no haver reconegut a temps el problema de solvència que tenia la banca espanyola i, en conseqüènc­ia, no haver injectat el capital públic suficient. Una anàlisi comparativ­a dels ajuts concedits fins al 2012 en forma de capital a la UE mostra la reduïda quantia a Espanya, de manera que ha estat a partir de llavors quan Espanya “ha agafat el toro per les banyes”. Seria raonable suposar que en cas d’ haver reconegut molt abans la magnitud del problemade solvència injectant prou capital, s’ hauria superat abans lacris i bancària i recuperat un import més gran dels ajuts concedits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain