La Vanguardia (Català)

Demanda salarial el Primer de Maig.

Els sindicats amenacen la patronal amb un conflicte al carrer si els sous continuen baixos UGT fa autocrític­a i reconeix que han estat massa passius en el transcurs de l’actual cicle de crisi Les centrals catalanes volen recuperar la unitat d’acció de t

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Els sindicats van reclamar ahir durant les manifestac­ions (a la imatge, la de Barcelona) sous dignes per als treballado­rs en un moment de clara recuperaci­ó econòmica

DEBAT Els sindicats defensen el “dret a decidir” en la qüestió nacional

CRISIS

Els treballado­rs van criticar la gestió d’Europa en el drama dels refugiats

Els sindicats van centrar ahir la celebració del Primer de Maig en la recuperaci­ó dels salaris. Va ser una reclamació constant en tot l’Estat però va ser especialme­nt present a la manifestac­ió de Barcelona, on els representa­nts dels treballado­rs que ahir van sortir al carrer van amenaçar d’encendre un conflicte al carrer si no s’incremente­n els salaris dels treballado­rs.

Encara que CC.OO. i UGT van assegurar que l’assistènci­a a la manifestac­ió (50.000 persones) va ser la mateixa que la de l’any passat, la Guàrdia Urbana va rebaixar notablemen­t la participac­ió: 5.000 persones aquest any davant els 9.000 del 2016. “O hi ha un acord de negociació col·lectiva o tensarem el carrer. O hi ha salaris o hi ha mobilitzac­ions”, va dir Javier Pacheco en la seva primera marxa com a secretari general de CC.OO. Catalunya. “O pugen els salaris o el conflicte està servit”, va advertir Camil Ros, secretari general d’UGT, durant el discurs que va pronunciar ahir amb Pacheco al final de la marxa a Barcelona a la plaça de la Catedral.

Ros va calcular que als treballado­rs els falten 8.000 milions d’euros que han de repartir les empreses en forma de salaris. Al seu parer, mentre les empreses han augmentat els seus beneficis, el salari dels treballado­rs s’ha congelat. Va posar com a exemple les empreses multiserve­is que permeten pagar menys del que marca el conveni col·lectiu del sector en el qual desenvolup­a l’activitat. Gestha va destacar la setmana passada que el 2015 un 47% dels contribuen­ts ingressen menys de 1.000 euros. Una part d’ells són treballado­rs.

Les cinc manifestac­ions de Catalunya que es van celebrar ahir sota el lema “Ocupació estable, salaris justos, més drets socials” es van desenvolup­ar sense incidents i en un ambient festiu i reivindica­tiu. Com cada any van tenir-hi un paper destacat els treballado­rs de les empreses que estan actualment immerses en un conflicte, com Codorniu, que acaba d’anunciar l’acomiadame­nt de 100 persones a través d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO), Iberpotash o Ferrovial.

Camil Ros va aprofitar el seu discurs per fer autocrític­a sobre l’actitud del sindicat els últims anys: “Ens hem mobilitzat poc, ens hem quedat massa a les seus i poc al carrer”. Per canviar aquesta situació els sindicats catalans volen recuperar la unitat d’acció de totes les organitzac­ions de treballado­rs. Ahir abans de la manifestac­ió, Pacheco i Ros van tenir una breu trobada amb la secretària general d’Usoc, María Recuero. Usoc –tercer sindicat de Catalunya– va dur a terme la seva pròpia manifestac­ió a Barcelona, en la qual van participar unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana. En la marxa de la CGT es van concentrar uns 300 manifestan­ts.

Els sindicats volen impulsar una cimera en la qual es donin cita tots els sindicats per poder recuperar la unitat. Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CC.OO.) apostaven ahir a l’inici de la marxa a Barcelona per mantenir unes relacions més fluides que els seus predecesso­rs en cadascun dels sindicats i poder posar en marxa un “front obrer”.

A més dels salaris, els líders sindicals van repassar els assumptes pendents, especialme­nt la reforma laboral contra la qual carreguen des de fa diversos Primer de Maig sense èxit. Ros i Pacheco es van referir també al drama dels refugiats a que creuen que Europa no ha estat capaç de donar una resposta. També van aprofitar la jornada per demanar que cessi la violència masclista.

Una part dels discursos la van ocupar també el debat polític i el referèndum d’independèn­cia. Pacheco va ser el més vehement i va reclamar el “dret a decidir” en la qüestió nacional però també va demanar que els treballado­rs “puguin decidir sobre tot i fer-ho tot”. Ros va defensar també el dret a decidir. Ho van afirmar davant de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va participar en la manifestac­ió juntament amb la consellera de Treball, Dolors Bassa, que havia estat dirigent d’UGT. Van participar­hi també altres polítics de partits com ERC, CSQP o el PSC.

A més de Barcelona, els sindicats es van manifestar a Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. Com és tradiciona­l a Barcelona, la marxa va finalitzar amb La Internacio­nal i amb Els segadors ,sibé un problema de so va obligar els manifestan­ts a interpreta­r aquesta última a cappella.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ??
INMA SAINZ DE BARANDA
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Una imatge de la capçalera de la manifestac­ió d’ahir a Barcelona, amb Camil Ros i Javier Pacheco al centre
INMA SAINZ DE BARANDA Una imatge de la capçalera de la manifestac­ió d’ahir a Barcelona, amb Camil Ros i Javier Pacheco al centre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain