La Vanguardia (Català)

El PP tem que la corrupció impedeixi la iniciativa legislativ­a governamen­tal

Rajoy assumeix que la legislatur­a serà més difícil que no es preveia, per la falta de suport parlamenta­ri

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Tot indica que Mariano Rajoy aconseguir­à aprovar els pressupost­os generals de l’Estat, en bona part gràcies al suport del PNB. Però, a partir d’aquí, el president és conscient que les coses comencen a torçar-se. Els escàndols de corrupció que assetgen el PP impediran que aquest partit pugui obtenir suports al Congrés, cosa que amenaça de paralitzar tota l’agenda legislativ­a del Govern central. El primer entrebanc serà l’aprovació del decret llei dels estibadors, que reclama la Unió Europea.

Mariano Rajoy tenia dues preocupaci­ons pel que fa a l’estabilita­t del seu Govern: els pressupost­os generals d’Estat i les primàries del PSOE. De totes dues depenia que l’Executiu central pogués activar el turbo en una legislatur­a que, després de sis mesos de marxa, s’ha comprovat més difícil que no semblava, atesos els pocs suports que té al Congrés. Però els problemes se li han multiplica­t, al Govern central, pels casos de corrupció, que han caigut com una autèntica bomba sobre els populars i que estan afectant la seva activitat.

El president Rajoy ha pogut comprovar com a les rodes de premsa durant els seus dos últims viatges a l’estranger, primer a l’Uruguai i després a Brussel·les, dissabte, totes les preguntes feien referència als casos de corrupció.

I igual com no ha pogut traslladar els missatges que el cap del Govern central pretenia que arrelessin, principalm­ent de caràcter econòmic, el PP admet que la seva iniciativa ha quedat paralitzad­a per tot el que envolta aquests escàndols de corrupció i que qualsevol tema que ara volgués posar en marxa difícilmen­t rebria el suport d’altres grups polítics. El problemes, subratllen des del Govern espanyol, és que l’Executiu ja ha rebut el requerimen­t de la Unió Europea perquè aprovi el decret llei sobre l’estiba que ja li va rebutjar el Congrés, i ara sembla més difícil que algun grup polític s’avingui a donar suport a aquesta norma jurídica pendent.

Al PP saben que els efectes positius de tenir aprovats els pressupost­os generals de l’Estat, o almenys admesos a tràmit, cosa que passarà dijous, quedaran tapats immediatam­ent per la corrupció. Rajoy està pendent que es fixi el dia perquè ell presti declaració com a testimoni davant el jutge que porta el cas d’un dels sumaris de la Gürtel, fet que tornarà a posar la corrupció del PP en primera pàgina.

Però els problemes o els fantasmes que persegueix­en el PP no s’acabaran aquí. Els populars saben que no es podran oposar al fet que es posi en marxa la comissió d’investigac­ió sobre el finançamen­t presumptam­ent il·legal del partit abans del que ells tenien previst. I un dels primers que hauran de desfilar pel que els populars han definit com “el circ” serà Rajoy mateix, que tornarà a saltar als titulars dels diaris per problemes de corrupció.

I amb aquesta compareixe­nça no s’acabarà el calvari del PP i del

Les activitats del partit de Rajoy estan pendents dels tribunals, la moció de censura i la comissió d’investigac­ió

seu Govern al Congrés, perquè encara s’haurà de substancia­r la moció de censura anunciada per Units Podem, en què saben que el tornaran a assetjar amb els casos de corrupció que afecten el PP. Una de les coses que més inquieten el PP és que no saben fins on poden arribar els tripijocs de l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid Ignacio González i, per tant, les converses que puguin estar gravades, els negocis que hagi pogut fer o els diners que pugui tenir amagats. És a dir, el partit no controla la informació que pugui sorgir, per la qual cosa difícilmen­t pot preparar una estratègia de defensa per tal que afecti el mínim el PP i els seus dirigents.

Tot i això, aquesta qüestió és la que menys preocupa el Partit Popular, perquè es creu amb capacitat de capgirar-la i intentar utilitzar la moció de censura per defensar la gestió del PP al capdavant del Govern i la seva política econòmica, que ha permès la recuperaci­ó. Tot plegat amb la intenció que quedi en els ciutadans la sensació que no hi ha alternativ­a al PP, perquè, a més, els populars estan convençuts que la corrupció els seus votants ja l’hi han descomptad­a, perquè els casos que estan sortint a la llum són antics. Hi ha una altra cosa que preocupa més el PP: les primàries del PSOE. Fins aleshores –el 21 de maig– el PP sap que no té res a fer, i després ja ho veurem.

 ?? HORST WAGNER / EFE ?? El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa de dissabte passat a Brussel·les
HORST WAGNER / EFE El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa de dissabte passat a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain