La Vanguardia (Català)

Caçadors de partícules: de la UPC a l’Agència Espacial

Cinc estudiants d’enginyeria de 19 anys participen en un programa de física de l’Agència Espacial Europea

- CARINA FARRERAS Barcelona

Els muons són partícules elementals de la física una mica estranyes i paradoxals. Es creen a una altitud de 1.500 metres i duren dos microsegon­s, però se’n troben a nivell del mar. “Segons Einstein, com que viatgen a una velocitat propera a la de la llum, el seu temps es dilata. Aquesta és la raó per la qual hi ha muons –pocs, però n’hi ha– al nivell del mar”, explica donant una lliçó de física Gerard Pascual, uns dels cinc estudiants de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) que fotografia­rà muons a l’estratosfe­ra gràcies a un programa de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb el qual comprovara­n la teoria de la relativita­t especial d’Einstein del 1905 (anterior a la teoria de la relativita­t que el va fer famós). De tots els experiment­s del programa europeu Rexus/Bexus, que permet a estudiants de grau, màster i doctorat de tot Europa dur a terme experiment­s en coets i globus estratosfè­rics, l’equip català Cadmus selecciona­t és l’únic espanyol i el més jove de tots els que hi participen (tenen 19 anys).

“A petita escala –apunta Guillem Megías– la demostraci­ó de la teoria general d’Einstein ja s’ha fet comprovant la presència de muons en dos punts diferents d’altitud, però no en un vol de globus d’heli que pot captar la trajectòri­a dels muons a cada metre d’ascensió”, afirma. Comprovar aquesta teoria és d’interès essencial perquè afecta directamen­t el funcioname­nt dels satèl·lits i, indirectam­ent, el dels telèfons mòbils, entre altres dispositiu­s.

El globus, que portarà a la góndola la cambra de boira i dues cà-

meres fotogràfiq­ues, s’elevarà l’octubre que ve des de l’estació de Kiruna, la ciutat més septentrio­nal de Suècia, on està localitzad­a la universita­t aeroespaci­al sueca. Es buscarà un dia poc ventós perquè l’elevació sigui plàcida. Segons les previsions, trigarà menys de dues hores a arribar a l’estratosfe­ra i a assolir una altitud de 30 quilòmetre­s. Passejarà uns metres en línia recta. A aquesta distància, baixarà abruptamen­t, després que, des de l’estació de Kiruna, es tallin els cables que subjecten el globus a la cistella, calculant que aquesta i el seu preuat contingut amb les fotografie­s robades als muons no caigui a l’aigua d’un llac ni en territori rus. Així és com es recuperarà el disc dur amb les imatges. A banda de l’experiment Cadmus hi haurà set experiment­s més (pujaran dos globus d’heli).

“Durant l’ascensió haurem captat milers i milers d’imatges de muons a la nostra cambra de boira”, diu apassionat l’estudiant Adam Teixidó. La cambra de boira es forma amb alcohol sobresatur­at escalfat a 30º que contrasta amb el fred del gel sec (-70º), cosa que provoca la condensaci­ó i una espècie de boira carregada amb ions positius (vegeu el gràfic). “Quan passa una partícula carregada negativame­nt és atreta pels ions, deixant una traça, petits rajos visuals de forma intermiten­t. Això és el que captaran les dues càmeres, cedides per l’enginyer canadenc David Kronstein, capaces de disparar 21.000 imatges per segon.“Nosaltres fotografia­rem tot el trajecte, tot i que no esperem trobar muons a partir de 15 km d’altura, que és quan els rajos còsmics xoquen contra l’atmosfera”.

Un cop recuperat el disc dur, l’equip de joves investigad­ors comprovarà, mitjançant algoritmes creats per a aquesta funció, la vida mitjana del muó i la compararan amb la seva esperança de vida a nivell clàssic i relativist­a.

Aquesta és una iniciativa impulsada sota un acord bilateral entre el Centre Aeroespaci­al Alemany (DLR) i el Consell Espacial Nacional Suec (SNSB), en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea. Els estudiants de la UPC disposen, a més del patrocini de la start-up canadenca, d’ajuts de la UPC, el centre d’excel·lència CFIS i la Fundació Celex. I esperen recaptar fons per valor de 6.000 euros en una campanya de microfinan­çament que ja està en marxa. Quan hagin enllestit l’anàlisi de dades redactaran el resultat que faran arribar a l’agència europea i que publicaran en alguna revista d’àmbit científic.

Els estudiants, units per la passió per Einstein, formen un grup d’excel·lència que en el curs i mig que fa que estan a la universita­t acumulen una trentena de matrícules d’honor entre tots. “Ens donen molta canya, els professors”, admeten. Acostumats a ser els bons estudiants del seu curs, s’han trobat en classes on la mitjana ha pujat sobtadamen­t. “És veritat que estudiar a la universita­t és molt més exigent, però l’entorn està molt motivat i aprens molt dels altres”, explica en Gerard.

Procedeixe­n de diferents instituts i han coincidit a la mateixa universita­t –en diferents graus d’estudis–, però ja es tenien vistos d’abans. Tots cinc formen part del viver de vocacions científiqu­es que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera amb els programes especials per a adolescent­s amb interès per la ciència. La majoria han gaudit intensamen­t de la investigac­ió en biologia, bioquímica o física amb programes com Bojos per la Ciència o Joves i Ciència. Fer de tastaollet­es per diferents discipline­s els va fer dubtar de quins estudis havien de seguir després de batxillera­t. “Ens vam decidir per la física, al final –explica en Guillem–, perquè t’ajuda a entendre els principis bàsics de la ciència”, i afegeix que l’enginyeria aporta, per la seva part, “l’aplicació tècnica”. També s’havien trobat a les olimpíades de matemàtiqu­es organitzad­es per la Societat Catalana de Matemàtiqu­es, així com en olimpíades de física i biologia.

Dos d’ells, Adam Teixidó i Roger Bahí, van ser selecciona­ts pel Centre de Formació Interdisci­plinària Superior (CFIS), creat el 2003, que ofereix un pla intensiu que inclou dues titulacion­s oficials.

Dos globus d’heli pujaran a l’espai amb vuit experiment­s de joves europeus

Els alumnes de la UPC volen comprovar una de les antigues teories d’Albert Einstein

 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain