La Vanguardia (Català)

La Generalita­t estendrà la taxa del sucre a la brioixeria industrial

El nou impost aprovat pel Govern s’aplica des d’ahir a les begudes

- Redacció BARCELONA

El secretari d’Hisenda de la Generalita­t, Lluís Salvadó, va avançar ahir que el Govern vol estendre el nou impost sobre les begudes ensucrades als productes de brioixeria industrial, en la línia del que recomana l’OMS.

El secretari d’Hisenda de la Generalita­t, Lluís Salvadó, va assegurar ahir que el nou impost sobre begudes ensucrades que va entrar en vigor l’1 de maig està en línia amb una “nova cultura” destinada a “corregir” determinad­a patologies socials, i emparada per les recomanaci­ons de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). La intenció ara és aplicar un impost similar a altres productes amb excés de greix i sucre. Entre els sectors esmentats per Salvadó hi ha la brioixeria industrial i els aliments preparats.

“L’impost de begudes ensucrades

Ahir va entrar en vigor l’impost a les begudes ensucrades, que es notarà en els preus en els propers dies

forma part d’una nova cultura d’impostos. L’impost queda emmarcat en el nou corrent d’utilitzar la tributació per corregir certs problemes que té la societat”, va assenyalar Salvadó en declaracio­ns a RAC1. Com va explicar l’alt càrrec de la Hisenda catalana, “l’objectiu del Govern és corregir determinat­s hàbits, no tant dels consumidor­s com dels mateixos fabricants”. “Existeix la voluntat de posar aquest impost sobre els aliments amb excés de sucre o de greix”, va avançar el secretari d’Hisenda.

D’acord amb aquesta filosofia, el Govern veuria complert el seu objectiu si la indústria alimentàri­a corregís la composició de determinat­s productes per fer-los més saludables i evitar, d’aquesta forma, pagar més impostos. Els productes que es vegin gravats en el futur pel Govern –en el cas que es concretin els plans avançats ahir per Salvadó– o bé seran més cars que els de la competènci­a o, si el preu de venda al públic no incorpora el nou gravamen, deixaran menors marges a les empreses que els fabriquin. Les dues opcions podrien portar les empreses a reduir el pes dels components subjectes a la nova tributació.

No obstant això, Salvadó va parlar d’un horitzó d’entre quatre i cinc anys per estendre l’impost. Ara per ara, el Govern només ha tirat endavant –no sense dificultat­s per la bel·ligerància del Ministeri d’Hisenda– el nou impost autonòmic que grava les begudes ensucrades envasades, que les empreses de la indústria, distribuci­ó i l’hostaleria de Catalunya van començar a aplicar ahir.

 ?? CELSO PUPO ?? El nou tribut encarirà ben aviat el preu de molts refrescos
CELSO PUPO El nou tribut encarirà ben aviat el preu de molts refrescos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain