La Vanguardia (Català)

May replica a Juncker: “No soc en una altra galàxia”

-

Les revelacion­s sobre el sopar, dijous passat a Londres, entre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i Theresa May, està passant factura a la primera ministra britànica. Segons va publicar el Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, Juncker va trucar per telèfon Angela Merkel al matí següent i li va dir que May viu “en una altra galàxia”, al·ludint a l’escassa visió que té sobre el procés del Brexit.

El diari alemany va donar tants detalls del desacord que la primera ministra ha hagut de llançar pilotes fora. En una entrevista a la BBC, el mateix diumenge, May va forçar unes rialles per dir: “No soc en una altra galàxia... El que he vist per altres comentaris de líders europeus és que hi haurà moments en què aquestes negociacio­ns seran dures, i necessitem un lideratge fort”. Amb la polèmica servida, May va insistir ahir que tot són “rumors de Brussel·les”. Segons ella, la reunió va ser “constructi­va”.

Però el relat del Frankfurte­r del “desastrós sopar”, que ha estat reproduït per la premsa britànica, no deixa gaires dubtes. May li va dir a Juncker coses com “fem que el Brexit sigui un èxit”, a la qual cosa aquest va respondre que “el Brexit no pot ser un èxit”. Juncker va insistir que vol un procés ordenat i va posar sobre la taula còpies de dos documents voluminoso­s, el tractat d’adhesió de Croàcia i l’acord de lliure comerç amb el Canadà, per demostrar als britànics que les coses no són tan senzilles.

Pitjor encara, May va plantejar que les negociacio­ns es fessin “en secret”, amb reunions mensuals a Brussel·les de quatre dies. La resposta de l’equip de Juncker va ser òbvia: la Comissió està obligada a mantenir al corrent el Parlament Europeu.

Els dos grans punts de fricció aquella nit van ser els drets dels ciutadans de la UE a la Gran Bretanya i els dels britànics a l’UE. I, especialme­nt, la qüestió econòmica: un passiu britànic en els pressupost­os comunitari­s de 60.000 milions d’euros. L’equip de Brussel·les va recordar al britànic que la UE no és un club de golf del qual un pugui donar-se de baixa així com així.

Jean-Claude Juncker va dir a Theresa May: “Surto de Downing Street deu vegades més escèptic del que era abans” sobre el procés del Brexit. L’oposició britànica ho té en compte. Per a laboristes i liberaldem­òcrates, May ha demostrat o bé que no entén la complexita­t de l’assumpte o que ha optat per un Brexit dur, que és la pitjor de les opcions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain