La Vanguardia (Català)

El Macron català

- Màrius Carol DIRECTOR

ASanti Vila li agradaria ser el Macron català, encara que a Catalunya els centristes han desaparegu­t sense deixar rastre. La setmana passada, el conseller de Cultura va fer un pas endavant per ferse un espai en la política, més enllà del seu càrrec. El PDECat sembla en ocasions l’hotel dels embolics dels germans Marx, perquè els que se n’anaven no acaben de marxar i els que venen no acaben d’arribar. Així, en aquest context, que aparegui Vila dient que els partits tradiciona­ls han estat massa temorosos, ja que han abandonat les corbates per lluir mitjons de colors i que han anat al Parlament sense afaitar alhora que han fitxat independen­ts entre els quals hi havia un grapat d’arribistes (això últim no és de la citació del conseller), quan el que calia fer era tornar als valors tradiciona­ls i lluitar pels ideals de sempre, resulta tan revolucion­ari com obvi.

Els últims dies hem vist Vila reivindica­nt-se com a liberal centrista, criticant els populismes de propis i estranys i rebutjant les demagògies que s’han apoderat dels discursos. I es va desmarcar de corrupcion­s passades (i d’altres de més recents) a les quals va culpabilit­zar del divorci entre l’administra­ció i els ciutadans.

Al conseller, la nova política li sembla més vella que la de sempre, amb els mateixos tics i les pitjors maneres. I està convençut que hi ha una sobredosi ideològica. No parla d’hiperventi­lació, sinó de sobreescal­fament. Sap que el procés –ell que sempre ha dit que va arribar al sobiranism­e arrossegan­t els peus– no se solucionar­à només acumulant somriures. En el PDECat, els novíssims el veuen com el millor candidat a la Generalita­t i els pota negra el consideren el mal menor. El fet que la conferènci­a als Dinars Cambra es titulés Talent i feina és una novetat quan existeix un esgotament de reclams patriòtics. La gent se’l va escoltar amb interès i curiositat. La seva intervenci­ó no es va assemblar gens a les tertúlies del 3/24.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain