La Vanguardia (Català)

Joan Carles Ollé

DEGÀ COL. NOTARIAL CATALUNYA

- Redacció

Els catalans estan cada vegada més sensibilit­zats amb les figures jurídiques d’autoprotec­ció, realitzade­s pels notaris. En els últims deu anys, les autotutele­s s’han duplicat i els poders preventius s’han multiplica­t per cinquanta.

L’increment de l’esperança de vida i el desenvolup­ament de demències associades a l’edat han comportat un augment del nombre de persones que nomenen algú de la seva confiança perquè vetlli pels seus interessos personals o patrimonia­ls per si, en un futur, tenen algun tipus d’incapacita­t.

Segons dades del Consell General del Notariat, l’any 2007, 412 espanyols van fer un poder preventiu, mentre que l’any passat aquesta quantitat es va multiplica­r per 13 i va assolir la xifra de 5.602. D’altra banda, fa deu anys només 1.310 ciutadans tenien una autotutela; i en canvi el 2016 la quantitat va arribar a les 3.299 persones.

Les xifres a Catalunya també van a l’alça. El 2007 només 56 catalans van fer un poder preventiu; el 2016 aquesta quantitat va augmentar gairebé un 5.000 per cent i va arribar als 2.797. Quant a les autotutele­s, el nombre gairebé s’ha duplicat: 840 catalans amb aquest tipus de poder el 2007 en comparació amb els 1.513 de l’any passat.

Però què és un poder preventiu i què és una autotutela? El primer concepte és un document notarial que permet a una persona designar-ne una altra perquè representi els seus interessos en cas que, en un futur, la primera no pugui manifestar la seva voluntat. Per aquest motiu, en el document s’especifiqu­en clarament les accions que el representa­nt podrà dur a terme i la manera de fer-ho.

Una autotutela, en canvi, és la figura legal que permet que una persona –en previsió que pugui ser impossibil­itada judicialme­nt– deixi per escrit com vol que s’organitzin els seus afers personals i patrimonia­ls i designi la persona que vol que actuï com el seu tutor legal.

El cost de les dues escripture­s sol oscil·lar entre els 40 i els 50 euros –cadascuna– i moltes vegades se solen atorgar simultània­ment.

Una de les diferèncie­s que hi ha entre les dues figures és la immediates­a en l’aplicació dels poders preventius respecte de l’autotutela. L’eficàcia del poder preventiu comença en el mateix moment de la discapacit­at, de manera que tots els seus afers personals o patrimonia­ls funcionara­n amb normalitat i no serà necessari arribar a la incapacita­t judicial, cosa que s’allargaria diversos mesos. En l’autotutela, en canvi, el tutor necessitar­à sempre l’autoritzac­ió judicial per dur a terme actes que afectin el patrimoni de l’incapacita­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain