La Vanguardia (Català)

Uns tipus tranquils

- AP BARCELONA

La Reserva Federal dels Estats Units no apujarà a curt termini els tipus d’interès, alertada per una certa desacceler­ació del PIB que, tot i això, no impedeix que les xifres de l’economia i creació d’ocupació siguin les millors de la dècada.

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) mantindrà molt probableme­nt els seus tipus d’interès a curt termini sense canvis, després d’haver-los apujat al març per segona vegada en un termini de tres mesos. Actualment, la Fed es troba immersa en una campanya per elevar de forma gradual els tipus d’interès des d’un nivell molt baix. Encara que l’economia dels Estats Units passa per un moment de solidesa i amb un nivell d’atur que frega les cotes més baixes de la dècada, els analistes esperen que els tipus d’interès es tornin a elevar almenys dues vegades més abans que acabi l’any.

Una de les raons que porten la Fed a mantenir els tipus d’interès és que, encara que el mercat laboral mostra una fortalesa constant, el creixement de l’economia continua a un nivell lent. Divendres, el Govern va mostrar que el creixement econòmic, mesurat a través del PIB, va pujar una taxa anual del 0,7% en el primer trimestre del 2017, el rendiment trimestral més pobre dels últims tres anys.

A l’informe governamen­tal es destaca que alguns factors temporals van frenar el creixement durant el trimestre i que alguns motors clau de l’economia com les manufactur­es o la despesa dels consumidor­s continuen avançant molt lentament. Respecte a aquesta última, el Govern va informar ahir que durant el mes de març es va estancar per segona vegada consecutiv­a. A més, l’Institute for Supply Management va informar d’una caiguda en l’activitat manufactur­era.

Molts economiste­s han expressat la seva confiança en una economia que s’està enfortint de cara a aquest trimestre abril-juny pel creixement de l’ocupació, l’increment de la confiança del consumidor i els registres de la borsa. Sota aquestes premisses s’impulsa la confiança que el creixement anual podria accelerar-se a prop del 3% i que la Fed tornarà a apujar els tipus d’interès al juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain