La Vanguardia (Català)

Sense diners per al mur

Els demòcrates firmen un pacte pressupost­ari que reivindiqu­en com una victòria

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Donald Trump ha patit un nou revés en l’arena política, forçat pels demòcrates a aprovar uns pressupost­os que no preveuen la partida necessària per a la construcci­ó del mur a la frontera de Mèxic.

No hi haurà finançamen­t per al mur a la frontera amb Mèxic i els centres de planificac­ió familiar que estaven amenaçats continuara­n rebent subvencion­s del Govern federal. És a dir, al contrari del que havia promès Donald Trump, però el president dels Estats Units no ha tingut més remei que cedir a les demandes dels demòcrates per evitar el tancament de l’Administra­ció, que hauria provocat una crisi política de conseqüènc­ies estrepitos­es.

Després de prorrogar una setmana el termini per aprovar la llei de despeses, legislador­s republican­s i demòcrates han dut a terme una negociació maratonian­a fins a segellar un acord que garanteix el finançamen­t de l’Executiu fins al setembre, quan caldrà negociar els comptes del nou any fiscal.

La llei de despeses que el Congrés aprovarà aquesta setmana destinarà 1.500 milions de dòlars a reforçar la seguretat fronterera, però el text deixarà ben clar que ni un sol centau no podrà dedicar-se a la construcci­ó del mur. Es modernitza­ran els sistemes tecnològic­s de vigilància a la frontera, es repararan les tanques i la infraestru­ctura que ja existeix, però la construcci­ó del mur haurà d’esperar.

“És un bon acord per al poble dels Estats Units que evita el tancament de l’Administra­ció i garanteix que els diners dels contribuen­ts no s’utilitzara­n per finançar un mur fronterer ineficaç i, a més, augmenta les inversions en programes que beneficien a la classe mitjana i fomenten la investigac­ió mèdica, l’educació i les infraestru­ctures”, va presumir el líder de la minoria demòcrata en el Senat, Charles Schumer.

La llei de despeses requereix una aprovació per majoria qualificad­a i això ha permès als demòcrates fer valer els seus vots necessaris perquè la llei sigui aprovada i l’Administra­ció mantingui la seva activitat. Asseguren haver forçat els republican­s a retirar 160 mesures polítiques conservado­res, entre elles les que pretenien tallar el finançamen­t de programes de defensa del medi ambient i suprimir reglaments financers imposats per l’Administra­ció Obama a Wall Street. Encara que potser l’assoliment més important si la llei tira endavant és que els centres de planificac­ió familiar (Planned Parenthood) continuïn rebent fons federals, imprescind­ibles perquè continuïn la seva activitat, ja que suposen el 40% del seu pressupost.

La pressió dels grups ultrarelig­iosos va aconseguir que tots els candidats republican­s es compromete­ssin a deixar sense finançamen­t federal Planned Parenthood, també Trump, malgrat que les seves primeres declaracio­ns van ser moderades. La xarxa de centres de planificac­ió familiar duu a terme una tasca social en el camp de l’educació sexual i la salut reproducti­va que, entre altres coses, ha contribuït a reduir el nombre d’embarassos adolescent­s, un fenomen que agreuja les situacions de pobresa i marginació i que afecta sobretot les minories hispana i afroameric­ana. L’ofensiva dels grups religiosos s’argumentav­a en el sentit que els centres de planificac­ió fomenten l’avortament, encara que sigui com a últim recurs en els embarassos no desitjats. Aquesta croada ha tingut com a resposta les mobilitzac­ions més importants de les dones, que han liderat les innombrabl­es protestes contra l’Administra­ció Trump des de l’endemà a la presa de possessió del càrrec del 45è president.

Una altra dada rellevant de l’acord pressupost­ari és que després dels anuncis de l’Administra­ció Trump per retallar dràsticame­nt el pressupost de l’Agència de Protecció del Medi Ambient, almenys fins al setembre l’EPA mantindrà el 99% del pressupost, encara que sigui incorporan­t limitacion­s a la contractac­ió de personal. Programes per garantir la qualitat de l’aigua potable mantindran el nivell pressupost­ari de l’any anterior.

La llei de despeses posa en evidència que la retòrica de l’Administra­ció

La protecció del medi ambient i la planificac­ió familiar esquiven l’amenaça de quedar-se sense pressupost

Trump acaba sovint en foc d’encenalls. Van anunciar que deixarien sense finançamen­t els mitjans públics de comunicaci­ó, la NPR i la PBS, i finalment no els han tocat un dòlar. Els demòcrates no han posat obstacles a l’augment de les despeses de defensa en 12.500 milions de dòlars, que permetrà l’adquisició d’una llarga llista de vaixells de guerra, avions de combat, helicòpter­s i munició sofisticad­a. La llei de despesa prohibeix dedicar un sol dòlar a alliberar o traslladar presos de la presó de Guantánamo.

 ?? ANDREW HARRER / BLOOMBERG ?? El president dels EUA, Donald Trump, ahir durant una entrevista al despatx oval
ANDREW HARRER / BLOOMBERG El president dels EUA, Donald Trump, ahir durant una entrevista al despatx oval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain