La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Els durs enfrontame­nts entre partidaris i detractors del president Nicolás Maduro a Veneçuela, i la celebració del dia internacio­nal Contra l’Assetjamen­t Escolar.

ELS carrers de Caracas van viure ahir, un cop més, una nova jornada de manifestac­ions de signe oposat, just quan es complia un mes d’agitació i enfrontame­nts entre partidaris del president Nicolás Maduro i les forces de l’oposició, sense que s’entrevegi una sortida a curt termini. Ara com ara, Veneçuela és el principal problema a l’Amèrica Llatina i costa de ser optimista sobre aquesta pugna, que en un sol mes ha causat 29 morts, mig miler de ferits i més de mil detencions.

El Govern del president Maduro té una conjuntura complicada per mantenir-se entestat en la seva posició. D’entrada, la situació econòmica és dolenta i el descontent­ament va a l’alça, fins i tot entre les seves bases electorals. D’aquí el gest presidenci­al d’ordenar abansd’ahir un augment del salari mínim... del 60%! Ja és el tercer des que va començar l’any i, a la pràctica, constituei­x una picada d’ullet amb aires desesperat­s a militars i funcionari­s, bastions del chavisme. Per espectacul­ar que pugui semblar un augment del 60% del salari mínim, cal recordar que Veneçuela pateix una de les inflacions més elevades i galopants del món. El Fons Monetari Internacio­nal calcula que podria assolir el 720% al llarg del present any.

En el pla diplomàtic, el president Nicolás Maduro també pateix un aïllament creixent. Caracas ha perdut suports a la regió des dels canvis de govern a l’Argentina i el Brasil –antigament valedors del chavisme–, la sortida de Rafael Correa a l’Equador –el nou president Lenín Moreno és menys “ideològic”– i l’acostament entre Cuba i els Estats Units, que deixa a Bolívia com l’únic aliat al continent que manté el seu suport sense fissures. Aquest panorama explica la sortida de Veneçuela de l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA) després de gairebé set dècades de pertinença. El president Maduro ha preferit estalviar-se la vergonya d’una expulsió cantada –per la suposada violació de la Carta de l’OEA que fixa els criteris democràtic­s exigibles a tots els estats membres– i forçar la sortida amb l’argument que Washington manipula l’OEA per reforçar la seva campanya d’assetjamen­t sistemàtic al chavisme o el que en queda.

L’impasse dramàtic que viu Veneçuela tampoc no s’hauria d’interpreta­r com el final de Nicolás Maduro, elegit a les urnes l’abril del 2013 i amb mandat fins al 2018. Certament, Maduro no és Hugo Chávez, líder carismàtic i desaparegu­t abans que les seves polítiques econòmique­s –i els preus del cru– poguessin tornar-se en contra de la seva figura, però encara compta amb prou suports interns com per negar-se a convocar noves eleccions presidenci­als. L’estira-i-arronsa és dramàtic perquè les dues parts se senten amb prou forces i no eludeixen el xoc, que es visualitza en els enfrontame­nts als carrers després que el Parlament –sota control del partits de l’oposició– fos desposseït de les seves funcions per una polèmica sentència del Tribunal Suprem de Justícia.

El laberint veneçolà preocupa la comunitat internacio­nal, cridada a exercir una mediació ineludible per evitar que l’espiral de xocs i enfrontame­nts acabi en un bany de sang. De moment, iniciative­s com la d’Unasur –una organitzac­ió regional cenyida a l’Amèrica del Sud i per tant, i a diferència de l’OEA, sense els Estats Units– amb el suport de l’expresiden­t espanyol Rodríguez Zapatero o l’oferta del Vaticà han caigut en sac foradat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain