La Vanguardia (Català)

L’efecte Macron

Ciutadans veu la victòria del candidat francès com un aval a la seva aposta liberal

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Ciutadans vol aprofitar la victòria d’Emmanuel Macron en les eleccions franceses per presentar-se com el seu referent a nivell espanyol.

La possible victòria d’Emmanuel Macron a les eleccions presidenci­als franceses i el nou tsunami de casos de corrupció que castiga el Partit Popular són dos escenaris aparentmen­t distants i diferents però que al quarter general de Ciutadans es veuen com una oportunita­t per consolidar la seva aposta pel centre liberal i prendre terreny als populars.

La fulgurant irrupció de Macron en la pugna electoral, fa tot just un any, quan va abandonar la cartera d’Economia al Govern de François Hollande per preparar la seva campanya, ja va ser celebrada públicamen­t per Albert Rivera, desitjós de trobar referents internacio­nals (Justin Trudeau, Matteo Renzi...) tant per la seva coincidènc­ia generacion­al com per la coincidènc­ia amb el seu programa liberal.

Posteriorm­ent, la relació de Ciutadans amb En Marxa!, el partit de nou encuny de Macron, sobretot entre els seus respectius equips econòmics i de polítiques europees, es va anar estrenyent i el partit taronja va obrir la seva seu de Madrid per celebrar amb un grup de francesos els bons resultats de Macron a la primera ronda francesa.

Ara Rivera es mostra confiat que una victòria definitiva sobre la candidatur­a de Marine Le Pen el 7 de maig a les urnes serveixi d’aval internacio­nal per al seu projecte. Malgrat que les diferèncie­s entre la política espanyola i la francesa fan difícil l’extrapolac­ió, els estrategs de Cs sí que veuen uns “valors compartits” –reformisme, centrisme, polítiques de regeneraci­ó, joventut– amb En Marxa! i amb altres partits liberals que també estan en alça a Alemanya i el Regne Unit.

“Apostem per accelerar la construcci­ó d’Europa davant els populismes d’esquerres i de dretes”, assenyala el vicesecret­ari general de Ciutadans, José Manuel Villegas. A més a més, confia que si guanya Macron “quedarà encara més patent que els vells partits conservado­rs i socialdemò­crates no tenen respostes per als reptes del segle XXI”.

Però aquesta vinculació de Rivera amb Macron, alerten alguns dirigents de Cs, també comporta riscos. “Le Pen està intentant presentar Macron com el candidat de l’elit, de la casta, i si aconseguei­x que li quedi gravada a foc aquesta etiqueta a nosaltres ens pot perjudicar”, afirma.

Ciutadans –que forma part de l’ALDE, l’aliança liberal europea– té posat un ull a França i un altre en els nous casos de corrupció del PP, que, ara per ara i a falta de veure com evolucione­n els processos judicials, el partit de Rivera entén que no han d’afectar el pacte que van segellar amb Mariano Rajoy i que li valdran el seu suport als pressupost­os. La setmana passada Cs va rebutjar afegir-se a la moció de censura presentada per Podem perquè considera que és una maniobra de propaganda per desgastar el PSOE, però fonts de la direcció de Cs admeten que, segons la manera com evolucioni­n els processos judicials que assetgen el PP, no es pot descartar una ruptura de l’acord, fet que podria desembocar en un forçós avançament electoral.

Amb aquest possible canvi d’escenari, els liberals han començat a endurir la seva posició respecte a l’Executiu de Rajoy per penetrar en l’electorat de centredret­a jove i urbà que pot ser més sensible al discurs de la regeneraci­ó. No és poca cosa el que hi ha en joc: els últims estudis demoscòpic­s assenyalen que les dues formacions es disputen uns 500.000 vots que es poden decantar per l’un o l’altre. Així, els últims dies els portaveus centristes han endurit el seu discurs parlant de “corrupció sistèmica” al PP i no de casos aïllats.

Seguint aquesta nova estratègia, van decidir trencar el seu ja gairebé tancat pacte de govern amb els populars a Múrcia i només van acceptar abstenir-se en segona votació, cosa que havia de permetre la investidur­a de Fernando López Miras si el PP acceptava eliminar els aforaments a la comunitat. I, al Congrés dels Diputats, Cs presentarà una proposició de llei per reformar la llei de la Fiscalia i blindar-la davant pressions externes.

Cs ha endurit el discurs amb els populars, però ara per ara salva el Govern central i els seus pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain