La Vanguardia (Català)

Vint-i-set bales

Assassinat a Istanbul el magnat de la televisió clandestin­a a l’Iran

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Said Karimian, de 45 anys, empresari audiovisua­l d’origen iranià i passaport britànic, va morir cosit a trets dissabte a la nit al barri financer de Maslak, a Istanbul. Karimian era el fundador i propietari del Grup Gem, que controla disset canals en llengua persa –a més d’un en kurd, un en àzeri i un altre en àrab– amb una enorme audiència clandestin­a a l’Iran. Al seu costat va morir un ciutadà kuwaitià la identitat del qual no ha estat facilitada pel seu consolat.

Tots dos viatjaven en un cotxe d’alta gamma quan, passades les vuit del vespre, van ser intercepta­ts per un totterreny del qual van baixar dos pistolers emmascarat­s. Després de descarrega­r diverses ràfegues sobre el magnat –que va rebre 27 bales– i el seu acompanyan­t, els assassins van emprendre la fugida, van abandonar el seu vehicle i li van calar foc en un altre districte per eliminar qualsevol pista. I per afegir, de passada, una nova capa de misteri a la mort d’un personatge la vida del qual no va ser aliena a les intrigues.

Al cap de pocs minuts del seu assassinat, es van presentar al lloc tres dones, presumible­ment familiars, que van esclafir a plorar. La mateixa empresa de Karimian –fundada a Londres però establerta a Dubai des de fa anys– es limitava ahir a la seva pàgina a Facebook a anunciar la mort del patró sense esmentar les circumstàn­cies i a lloar la seva lluita “per la dignitat de l’Iran”.

Les autoritats turques, malgrat les grans divergènci­es amb el Govern de Teheran, atribueixe­n el crim a “un assumpte de diners”, per boca de l’alcalde del districte, Sukru Genç. Tot i això, la trajectòri­a de Karimian és terreny adobat per a les teories conspirado­res, sobretot des que un jutjat iranià el va condemnar en absència, fa uns mesos, a sis anys de presó per “activitats propagandí­stiques”.

La presència a Turquia del magnat televisiu s’explica perquè les telenovel·les turques doblades al persa són un dels principals ganxos de Gem TV, fins al punt que l’any passat van començar a rodar les seves pròpies sèries a la localitat costanera d’Antalya amb un elenc turc.

Les agències iranianes vinculaven ahir Karimian i el seu pare amb els Mujahidins del Poble de l’Iran, organitzac­ió armada marxista que va néixer per enderrocar el xa però que, després de perdre la pugna amb l’aiatol·là Khomeini, es va aliar amb Saddam Hussein en la guerra contra la República Islàmica i, després, en l’exili iraquià, van exercir de braç repressor del dictador de Bagdad. El 2008, els mujahidins iranians van sortir de la llista britànica d’organitzac­ions terroriste­s i després la UE va fer el mateix, amb quatre anys d’antelació respecte als EUA. En els últims anys l’expansió de Gem TV, basada en l’entretenim­ent, ha estat espectacul­ar, malgrat la prohibició de les parabòliqu­es a l’Iran, on són regularmen­t objecte de requisa.

Encara que els mujahidins iranians a l’exili neguen qualsevol relació amb Karimian, no per això deixen de culpar la república islàmica per l’assassinat, que es produeix “en vigílies del dia dels Guardians de la Revolució”. I en plena visita, caldria afegir, de la primera gran delegació empresaria­l amb la qual la UE trenca el gel a Teheran, amb més de cinquanta firmes acompanyad­es pel comissari d’Energia, Miguel Arias Cañete.

Les autoritats turques atribueixe­n la mort de Karimian, condemnat en absència a l’Iran, a “un assumpte de diners”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain