La Vanguardia (Català)

Descongest­ionar Urgències

El Govern millora els serveis d'urgències amb un pla resolutiu que integra tots els dispositiu­s sanitaris

-

Una estada màxima de 24 hores al servei d’Urgències hospitalàr­ies per als pacients que hagin d’ingressar, potenciar l’atenció al 061 CatSalut Respon, l’hospitalit­zació a domicili, l’establimen­t d’una nova xarxa de Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) i la creació de més Equips de Suport Integral a la Complexita­t (ESIC) són algunes de les apostes del nou Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (Planuc) que impulsa el Departamen­t de Salut. Un pla que situa la persona en el centre i que busca reordenar En cas d'ingrés, el Planuc aposta per fixar en 24 hores el temps màxim d'estada a Urgències el sistema amb uns serveis i circuits cada vegada més especialit­zats, i amb una clara orientació comunitàri­a i de prevenció per garantir que l’atenció continuada i urgent sigui equitativa, de qualitat i sempre adaptada a les necessitat­s de la ciutadania.

FULL DE RUTA

El nou full de ruta de la Generalita­t dona un impuls renovat al servei d'Urgències i planteja portar a terme una trentena d'accions prioritàri­es que permetran descongest­ionar l'atenció urgent en els pròxims anys, posant el focus en la capacitat resolutiva de tots els dispositiu­s assistenci­als –atenció primària, hospitalàr­ia, serveis socio-sanitaris i socials–, la seguretat clínica i la millora del tracte envers la ciutadania.

Com a factors clau en el procés d'atenció a les urgències, Salut aposta per fixar en 24 hores el temps màxim d'estada al servei d'Urgències hospitalàr­ies per als pacients que hagin d'ingressar. En concret, per al 2017 el Planuc apunta reduir en un 10% el nombre de pacients que registren una estada superior a les 24 hores, i aconseguir que, en un termini de 4 anys, tots els pacients que hagin d'ingressar a l'hospital estiguin menys d'un dia a urgències.

A més, el Planuc aposta per desenvolup­ar alternativ­es a l'hospitalit­zació convencion­al com actualitza­r els serveis de les unitats de curta estada hospitalàr­ia, implementa­r un únic model d'hospitalit­zació a domicili, impulsar nous equips de suport integral a la complexita­t en entorns urbans (amb la creació de tres nous ESIC), i flexibilit­zar els horaris i les citacions dels hospitals de dia i dels ESIC.

NOUS CUAP I MÉS SERVEIS

L’any 2016 es van comptabili­tzar a Catalunya 7 milions de visites als serveis d’urgències: la meitat es van atendre als hospitals; el 15% als CUAP; el 22,4% a la resta de dispositiu­s d’atenció primària que fan atenció continuada, i el 13,2% al SEM. Més de la meitat de les urgències ateses als hospitals són de baixa complexita­t (nivell 4). Per aquest motiu, per canalitzar millor l’atenció urgent de menor gravetat, el Planuc preveu reforçar la xarxa assistenci­al amb la creació de cinc nous CUAP.

Altres accions destacades són potenciar el servei 061 CatSalut Respon en cas d'urgència, crear una línia d'atenció pediàtrica i una altra d'atenció urgent a la salut mental (ambdues les 24 h/365 dies), el nou servei Suport Vital Avançat Aeri nocturn, i la creació d’un equip especialit­zat en trasllats de pacients crítics altament complexos.

 ??  ?? CINC NOUS CUAP. El Planuc preveu reforçar la xarxa assistenci­al amb cinc nous CUAP a Girona ciutat, Mataró, Badalona, Reus i a laRegió Sanitària de Lleida
CINC NOUS CUAP. El Planuc preveu reforçar la xarxa assistenci­al amb cinc nous CUAP a Girona ciutat, Mataró, Badalona, Reus i a laRegió Sanitària de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain