La Vanguardia (Català)

El Primer de Maig dona oxigen a la moció de censura de Podem

Els dos sindicats es pronuncien en termes molt durs contra la corrupció

- PEDRO VALLÍN Madrid

Units Podem va posar la mirada fora del Congrés dels Diputats en el mateix moment que va anunciar la moció de censura i ahir va trobar més enllà del Parlament vent sindical per a les seves veles. Va ser un intercanvi just, atès que Units Podem, amb la seva estratègia de tensió política, va oferir el combustibl­e anímic i un cert plàcet generacion­al perquè la manifestac­ió del Primer de Maig a Madrid, entre la Cibeles i la Puerta del Sol, registrés millors xifres i ànims que en anys precedents. Dit d’una altra manera, Podem va cooptar la celebració del dia del Treballado­r amb les seves bases, i als sindicats de classe, amb un prestigi molt macat pels anys del turbocreix­ement i la posterior crisi, no els va quedar cap més remei que acceptar.

Va ser Ignacio Fernández Toxo, secretari general de Comissions Obreres –el sindicat que s’ha de refer del xoc que suposa l’acostament del seu predecesso­r, José María Fidalgo, al PP–, el més explícit capdavante­r de l’“emergència democràtic­a” que pocs minuts abans esmentaven Pablo Iglesias i Alberto Garzón des del punt d’arrencada de la manifestac­ió, a la Cibeles. Després de vituperar les dues últimes reformes laborals –la del PSOE, el 2010, i la del PP, el 2012– i clamar per la seva derogació, Fernández Toxo advertia: “Res d’això no serà possible si no es desallotge­n les polítiques i els polítics que mantenen aquesta situació al nostre país dels seus llocs de govern. Jo no sé si té raó o no qui ha decidit plantejar una moció de censura –els assistents van fer onejar llavors les banderes i van proferir crits afirmatius abans que Toxo prosseguís–, però el cert és que en aquest país cal censurar les polítiques, no només la corrupció, que condueixen la majoria de la població a l’atur, la pobresa i la desigualta­t”. La frase va ser contestada a la Puerta del Sol pel sant i senya de Podem: “Sí que es pot!”.

Menys explícit, noblesa obliga, encara que coherent amb el paisatge dibuixat per Toxo, Pepe Álvarez, el secretari general de la UGT, va tenir el mirament de no esmentar la moció de censura que la setmana passada feia sortir de polleguera el grup parlamenta­ri socialista, però no va passar per alt la reforma laboral del 2010 (ni la de febrer del 2012, esclar) i va llançar un missatge inequívoc al·ludint a la situació minoritàri­a del PP al Congrés: “Aquest és un Primer de Maig d’exigència de depuració de responsabi­litats als corruptes d’aquest país. La corrupció és insuportab­le, no es pot permetre ni un dia més aquesta

CC.OO.

I UGT Toxo i Álvarez exigeixen als partits d’esquerra unitat davant el PP

RECORDANT EL 15-M

Podem convocarà una manifestac­ió a Madrid abans de les primàries del PSOE

pornografi­a. És indecent. Ens estaven robant i ens deien que calia estrènyer el cinturó. És insuportab­le”.

Pablo Iglesias i Alberto Garzón insistien, abans de començar la marxa, en les línies mestres de la seva moció de censura –derrotada per endavant al Parlament–, en el seu caràcter de “debat de país” i en “el compromís ètic” a què respon la seva iniciativa, i demanant al PSOE que no anteposi la seva situació interna als interessos dels espanyols, i recriminan­t a Mariano Rajoy fer broma amb una iniciativa parlamentà­ria que Units Podem estudia presentar la tercera setmana de maig. La pretensió d’Iglesias apunta a convertir aquest maig, que es compleixen sis anys del 15-M, en un mes de convulsió política i mobilitzac­ió. Podem té previst convocar una manifestac­ió a Madrid pocs dies abans de les eleccions primaries del PSOE, que tindran lloc el diumenge dia 21.

Abans, en tot cas, Iglesias multiplica­rà els seus contactes dins i fora del Parlament, va dir. Ahir remetia una carta a Javier Fernández, president de la gestora socialista, en què li demanava una entrevista. “Soc conscient que no compartiu el nostre criteri, però em permeto recordar-te que, a diferència de fa dos anys, quan el vostre company Pérez Rubalcaba va suggerir la possibilit­at de presentar una moció de censura, avui el Partit Popular no disposa de majoria absoluta, ni tan sols sumant els vots de Ciutadans”, assenyala en la missiva Pablo Iglesias, que no desisteix en la determinac­ió d’asseure el PSOE a parlar d’una iniciativa que, vista la reacció del grup parlamenta­ri, causa al partit una notable irritació.

Precisamen­t Susana Díaz, de campanya de primàries a Badajoz, li contestava des de la localitat de Villafranc­a de los Barros, intentant escapolir-se de la cooptació del dia del Treball posada en escena ahir per Units Podem a la Puerta del Sol: “Em sap greu pel senyor Iglesias, però avui és el Primer de Maig, que és molt més important que parlar d’ell i del seu propi ego”. Mentrestan­t, el seu principal rival per a la secretaria general socialista, Pedro Sánchez, intervenia en un míting a l’horta lleidatana i demanava la dimissió de Rajoy, perquè “no pot arrossegar Espanya en la seva caiguda”, informa Pau Echauz. Sánchez es va desmarcar de la moció de censura d’Iglesias, a qui va acusar de ser un mer espàrring del president: “Aquesta és la diferència entre ell i nosaltres; nosaltres volem derrotar Rajoy –va dir Sánchez–, són coses ben diferents”.

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Iglesias acompanyat d’Íñigo Errejón i Irene Montero
DANI DUCH Pablo Iglesias acompanyat d’Íñigo Errejón i Irene Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain