La Vanguardia (Català)

Moix també va rebre els Cierco d’amagat dels fiscals que els investigue­n

- MAYKA NAVARRO Barcelona

El fiscal en cap anticorrup­ció, Manuel Moix, també es va reunir al seu despatx amb Higini i Ramon Cierco, amos de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i actualment investigad­a al jutjat d’instrucció 38 de Madrid, per un delicte de blanqueig de capitals a la sucursal de la seva entitat a Espanya, el Banc de Madrid. Malgrat que feia poc temps que tenia el càrrec i no estava al corrent dels casos, Moix no es va interessar per les diligèncie­s practicade­s fins llavors pels seus fiscals, Juan José Rosa i José Grinda, en la causa contra els Cierco. No només no els va demanar cap informe, sinó que tampoc no els va informar de la trobada. Després d’aquella cita, el següent de passar pel despatx de Moix va ser Rafael Pallardó, investigat pels dos fiscals i amb un procedimen­t obert a Andorra relacionat amb el BPA. Els Cierco i Pallardó comparteix­en el mateix lletrat, Javier Iglesias.

De l’entrevista entre Moix i els Cierco només n’ha transcendi­t la versió que va oferir l’advocat dels amos del banc on la família Pujol Ferrusola va guardar durant anys la seva fortuna. Iglesias va explicar que va oferir al fiscal en cap anticorrup­ció la disposició dels Cierco a col·laborar. Contrasta aquest afany sobtat d’aportar informació en les investigac­ions obertes amb l’actitud que han tingut fins ara els banquers. Quan el seu cas estava a l’Audiència Nacional es van negar a declarar. I en la causa que hi ha a Andorra contra la seva entitat bancària han denunciat el director de la Unitat d’Intel·ligència Financera del Principat, i l’excomissar­i de la Policia Nacional d’Afers Interns, Marcelino Martín Blas. Els banquers diuen que tots dos els van coaccionar i els van obligar a donar dades confidenci­als dels comptes de la família Pujol Ferrusola, denúncia per a la qual han utilitzat material aportat per l’excomissar­i de la Policia Nacional José Manuel Villarejo.

Mentrestan­t, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les diligèncie­s obertes contra tres fiscals segueixen el seu curs. El fiscal en cap del TSJC, José María Romero de Tejada, ja ha nomenat l’instructor de la causa, Martín Rodríguez Sol. Si el cas no s’arxiva, com tot apunta que passarà, els fiscals proposaran que es prengui declaració al seu cap, Manuel Moix. Se li preguntarà per què va amagar al fiscal general de l’Estat i a la Fiscalia de Catalunya que Grinda, Rosa i el fiscal Fernando Bermejo no eren a Barcelona el dia que Pallardó assegura que es va entrevista­r amb tots tres i va ser coaccionat.

 ?? EFE ?? Manuel Moix
EFE Manuel Moix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain