La Vanguardia (Català)

El principi de tot

Adigsa, la primera investigac­ió sobre el 3%, arriba avui a judici

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Era com un espectre: se’n parlava, però ningú no hi donava forma. Fins que l’any 2005 un petit empresari de la construcci­ó va admetre que el coneixia. És el famós 3%. En aquell moment, la Fiscalia va obrir una investigac­ió que avui, dotze anys després, arriba a judici. És el cas Adigsa: el principi de tots els percentatg­es.

De fet, qui va obrir la capsa de Pandora va ser Pasqual Maragall, president de la Generalita­t. El 24 de febrer del 2004, en un ple del Parlament de Catalunya sobre l’enfonsamen­t del túnel del metro del Carmel, va protagonit­zar una dura controvèrs­ia amb el cap de l’oposició, Artur Mas, a qui va etzibar: “Vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3%”. Era la primera vegada que algú posava nom i cognoms al fantasma. Per què va dir això Maragall? Doncs una de les coses que hi van donar peu va ser una auditoria sobre els anteriors governs autonòmics, de CDC, encarregad­a pel tripartit. Aquest document no es va fer públic, però ja contenia algunes afirmacion­s que cridaven l’atenció, com l’existència d’una “separació creixent entre l’estructura decisòria i l’estructura administra­tiva”, la falta de controls i el fraccionam­ent en diversos contractes menors que d’aquesta manera no requerien concurs. Després de les paraules de Maragall, el llavors fiscal en cap de Catalunya, José María Mena, va obrir una investigac­ió per dilucidar si hi havia el pagament de comissions, i va oferir la possibilit­at de presentar denúncies.

El cas es va posar amb marxa amb grans expectativ­es, però no va assolir el nivell del que s’ha vist posteriorm­ent. L’única persona que va parlar a la Fiscalia va ser un petit constructo­r, José Antonio Salguero, que va dir que la Generalita­t l’havia contractat per rehabilita­r 24 habitatges a Artesa de Segre i que no l’havia pagat. Però ell sí que va abonar diners per aconseguir el contracte.

Al centre de la trama es va situar un personatge anomenat Josep Maria Penin, un contractat per l’empresa pública Adigsa, on feia tasques relacionad­es amb habitatges de segona mà que eren rehabilita­ts i posats al mercat. Era el cobrador. I es donava la circumstàn­cia que era familiar llunyà de Felip Puig, conseller de Política Territoria­l, de qui depenia la societat, i que havia estat xofer de CDC.

El cas ha tingut un llarg recorregut entre el jutjat i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment, al banc dels acusats s’asseuran l’exconselle­r delegat d’Adigsa, Josep Antoni Fontdevila; dues persones més de la companyia, Jordi Huguet i Xavier Sala; l’esmentat Penin; el denunciant Salguero, i dos empresaris més, Jordi Honrubia i Ángel Egido. Sota sospita hi ha 29 obres de rehabilita­ció en habitatges de segona mà, i la Fiscalia sol·licita penes que van des d’un any i un mes fins als deu anys de presó, tot i que és possible que les sessions no es completin perquè s’arribi a un pacte abans de l’inici.

Pasqual Maragall va parlar del 3%, la xifra que després ha sortit a col·lació en el cas que s’indaga al Vendrell. Al Palau de la Música s’assegura que va ser un 4%. I Salguero assegura que va pagar un 20% per aconseguir els contractes. Aquell 24 de febrer del 2004, Artur Mas va respondre a Maragall que havia perdut els papers. Vist amb perspectiv­a, amb els anys algú els ha trobat.

Qui va obrir la caixa dels trons va ser Maragall: “Vostès tenen un problema, i es diu 3%”

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Jordi Huguet, un dels acusats en el cas Adigsa
XAVIER CERVERA / ARXIU Jordi Huguet, un dels acusats en el cas Adigsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain