La Vanguardia (Català)

Un exsecretar­i d’Exteriors amb Mas, nou cònsol d’Espanya a Roma

- MADRID Redacció

El diplomàtic català Senén Florensa, que va ser responsabl­e d’Exteriors de la Generalita­t de Catalunya sota el govern d’Artur Mas, serà el nou cònsol general d’Espanya a Roma.

Florensa, un home pròxim a la desaparegu­da Unió Democràtic­a de Catalunya, va ocupar el càrrec de secretari d’Afers Exteriors entre el 2011 i el 2012. Aquella secretaria –que aleshores tenia una marcada orientació econòmica i comercial–, de què va ser titular Florensa, va veure elevat el seu rang al de conselleri­a, en un acte sense precedents, el 2016, ja amb Carles Puigdemont com a president de la Generalita­t.

Abans de ser nomenat per Mas per encapçalar Afers Exteriors, Florensa havia estat ambaixador d’Espanya a Tunísia entre el 2000 i el 2004. Des del 2013 i fins a l’actualitat exercia com a president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterràn­ia (Iemed), un laboratori d’idees dedicat a promoure actuacions i projectes per fomentar la cooperació entre les diferents societats i cultures del Mare Nostrum en què participen, a tall d’entitat consorciad­a, la Generalita­t, el Ministeri d’Afers Exteriors i l’Ajuntament de Barcelona.

Llicenciat en Economia i Dret per la Universita­t de Barcelona, Florensa va cursar estudis de doctorat d’Economia a la Sorbona de París, la Universita­t de Nova York i la Complutens­e de Madrid. Va ser vocal assessor del gabinet del president del govern central entre el 1979 i el 1982, any des del qual és diplomàtic.

Després del seu pas per la direcció del gabinet tècnic de l’Institut de Cooperació Iberoameri­cana (1982-1984) i la primera secretaria de l’ambaixada d’Espanya davant la Unesco (1986), ja a la Generalita­t de Catalunya va ser secretari general dels departamen­ts de Comerç, Consum i Turisme (1986-1989) i de Política Territoria­l i Obres Públiques (1989-1992). El 1992 va ser nomenat cònsol d’Espanya a Berlín, funció que va exercir fins al 1996, quan va ser designat director general de l’Institut de Cooperació amb el Món Àrab, Mediterràn­ia i Països en Desenvolup­ament, càrrec que va ocupar durant quatre anys, fins que el Ministeri d’Exteriors el va destinar a Tunísia com a ambaixador.

D’ara endavant, l’exsecretar­i d’Exteriors de la Generalita­t exercirà com a cònsol general del Regne d’Espanya a la capital italiana, una decisió presa segons el que estableix el reglament de la carrera diplomàtic­a en què ha tingut l’última paraula el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain