La Vanguardia (Català)

Junqueras defensa el referèndum català a Miami

El cònsol espanyol es presenta a la trobada amb l’alcalde

- ÀLEX TORT Barcelona

El vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va començar ahir el seu periple pels Estats Units amb l’objectiu declarat de preparar el terreny per buscar altres vies de finançamen­t als mercats internacio­nals al marge del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i amb la intenció final, diuen, de desprendre-se’n. De fet, Junqueras va afirmar que Catalunya “més tard o més d’hora” tornarà als mercats financers, ja sigui perquè “el FLA no serà necessari o perquè serà una república”.

I potser per això mateix ahir amb Junqueras i l’alcalde de Miami, Tomás Regalado, també hi havia el cònsol espanyol, Cándido Creis, que no els va deixar estar sols ni un sol minut. Tanmateix, això no va impedir que Junqueras i Regalado tractessin sobre el referèndum d’autodeterm­inació que el Govern planteja per al setembre.

De fet, el dia abans el diplomàtic ja havia rebut el vicepresid­ent quan va arribar a la capital de Florida. Ahir es va presentar també en la rebuda oficial.

De totes maneres, des de vicepresid­ència van treure ferro a la presència de Creis i van qualificar el fet d’“anecdòtic”. “El que és més important és que ha estat una trobada profitosa”, van assenyalar des del Departamen­t d’Economia i Junqueras allà mateix.

“Hem posat l’atenció en alguns aspectes com la depuració d’aigües, temes d’infraestru­ctures” i especialme­nt en qüestions de salut, va assegurar el també president d’ERC, perquè a Miami “saben que Catalunya n’és un referent internacio­nal”. Totes dues autoritats van subratllar que s’han compromès a estudiar possibles col·laboracion­s en aquests àmbits, així com en el de la investigac­ió.

Concretame­nt, una de les línies de treball és la dels creuers, i en aquest sentit van anunciar que avui signaran un acord de col·laboració entre els ports de Barcelona i de Miami. Així, Regalado va manifestar que “Barcelona és el punt referent més important d’Europa per als creuers”.

La comitiva catalana té previst visitar Nova York avui a la tarda i fins dissabte. Malgrat tot, vicepresid­ència manté una agenda en secret per tal d’evitar interferèn­cies del Govern espanyol.

 ?? MARINA LÓPEZ / ACN ?? Junqueras i l’alcalde de Miami amb el cònsol espanyol entre ells dos
MARINA LÓPEZ / ACN Junqueras i l’alcalde de Miami amb el cònsol espanyol entre ells dos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain