La Vanguardia (Català)

Galtes de porc i de vedella

- Quim Monzó

La CUP de Terrassa ha presentat al ple municipal una proposta a favor de les “masculinit­ats alternativ­es i igualitàri­es” que inclou diversos punts, entre els quals conscienci­ar els homes de la importànci­a del treball domèstic i la paternitat activa. El més impactant, però, és el que fixa com a objectiu l’erradicaci­ó del manspreadi­ng en metros, trens i autobusos. ¿Què és el manspreadi­ng?, es preguntara­n alguns dels nostres amables lectors. Doncs és el costum que tenen alguns homes de seure amb les cames més o menys obertes, fins arribar a l’eixancarra­ment total. Aquesta pràctica fa que sovint ocupin més d’un espai. Dipositen el cul en un seient però les cuixes i els genolls envaeixen part dels seients contigus, amb la qual cosa les persones que hi seuen no poden fer servir tot l’espai que els pertoca. Per això, proposen dur a terme una campanya a les marquesine­s del transport públic de Terrassa, per “visualitza­r i sensibilit­zar” contra aquest costum. Afectaria la xarxa d’autobusos urbans, ja que són de competènci­a municipal. La CUP creu que, si hi ha “voluntat” per part de l’Ajuntament, es podria intentar dur-la també als trens de FGC i Rodalies.

La paraula va aparèixer en anglès el 2015. Aquell mateix any el diccionari Oxford la va incloure, i també l’Urban Dictionary, que la defineix així: “Terme utilitzat per la Tercera Onada de feministes per descriure els homes que separen les cames –particular­ment als vagons de metro– per deixar espai als seus genitals. Tanmateix, quan les dones col·loquen grans bolsos i bosses de la compra al seu costat i ocupen tot un altre seient, ningú no s’hi fixa i generalmen­t és desestima perquè els porcs repugnants són els homes, amb els seus penis malvats!”. Al cap de no-res, la policia de Nova York va arrestar al metro dos homes que viatjaven eixarranca­ts i “ocupaven més d’un seient, per la qual cosa molestaven altres viatgers”. Els arrestos es van produir després de tota una campanya d’anuncis de l’Autoritat del Transport Metropolit­à que avisava que, d’aleshores endavant, el manspreadi­ng passava a ser un delicte. L’equivalent als anuncis que la CUP vol posar ara a les marquesine­s del transport públic de Terrassa.

Commociona­t per aquesta notícia, em miro les cames. Estic assegut en una butaca amb rodes, davant de l’ordinador. ¿Tinc les cames eixarranca­des? Diria que no. Una mica separades, sí, perquè si les ajuntés del tot em trituraria la carn d’olla. Intento ajuntar-les. És incòmode i fa mal. ¿M’assec igual en un seient del metro o del tren, amb les cames només una mica separades? Sí, però mai no envaeixo ni el seient de la dreta ni el de l’esquerra. N’estic tan convençut com que la noia que sovint veig a l’altra banda del passadís posa les seves vambes llardoses damunt del seient del davant i el noi que té al seu costat deixa que el seu gos posi el cul brut a la butaca del costat.

No t’eixarranqu­is als transports públics; una mica d’elegància, encara que faci mal!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain