La Vanguardia (Català)

Entre dos excessos

- Fernando Ónega

El senyor Rajoy no vol que la corrupció interferei­xi en l’estabilita­t ni en l’economia. És a dir, que la corrupció espatlli la seva governació o oculti els progressos econòmics. El senyor Iglesias, que aquests dies exerceix com a líder de l’oposició fins que els socialiste­s tornin del seu exili, vol justament el contrari: que els progressos econòmics no serveixin per ocultar la corrupció i que la corrupció faci caure el senyor Rajoy, encara que això suposi la ruptura de l’estabilita­t política. Desconnexi­ó de Catalunya al marge, entre aquests dos extrems oscil·la el debat polític actual.

Les conseqüènc­ies immediates són dues. Una, que el senyor Rajoy i el seu equip proven de disminuir al mínim la importànci­a dels escàndols que hi ha en el seu partit, perquè són casos individual­s i el PP és una força política neta, segons definició de Martínez Maíllo. La segona, que el senyor Iglesias engegantei­x els episodis de corrupció fins al punt de suggerir que el Partit Popular sigui il·legalitzat per ser –com va dir a La Sexta Noche– una organitzac­ió criminal. Sembla raonable pensar que, si Podem guanyés la moció de censura o les pròximes eleccions generals, promouria la il·legalitzac­ió del PP, com si fos Batasuna i amb la mateixa llei que va servir per fer fora Batasuna de la legalitat. Us ho imagineu?

El que té de perniciós aquesta singular confrontac­ió és que ens situa una vegada més entre dos excessos. És molt negatiu dissimular la importànci­a de la corrupció, perquè presenta qui ho fa com a còmplice dels delictes, perquè produeix la sensació que no es persegueix­en i perquè fa creïbles les denúncies de maniobres amb els fiscals, les notícies de confuses actuacions dels ministeris i les insídies d’implicació de les institucio­ns. I és molt nociu per al sistema, el seu prestigi, i per tant el respecte social, el discurs demagògic segons el qual tot el poder polític està corromput. Es comença per exigir el relleu dels seus administra­dors i es pot acabar reclamant desmuntar el sistema mateix. No hi hauria manera d’assolir un punt d’equilibri entre els dos extrems? És fàcil: n’hi ha prou que tots dos facin el petitíssim esforç d’atenir-se a la realitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain