La Vanguardia (Català)

Golfes convergent­s

- Jordi Amat

El dijous passat, mentre Santi Vila anava pronuncian­t la seva conferènci­a a la Llotja de Mar, el WhatsApp d’alguns dels polítics i periodiste­s presents a la sala treia fum repetint un interrogan­t: S’està postulant per a la Generalita­t o per a Barcelona? Les teories de la conspiraci­ó sobre les ambicions del conseller Vila ja són un clàssic de les sobretaule­s en la fase espectral del procés. Diria que ell fa els possibles per no quedar-ne captiu. La majoria de les preguntes que els presents li van formular no eren sobre cultura (a qui li importa?) sinó sobre la seva crítica a la gestió del Consistori Colau, que va ser molt forta, i sobre el seu posicionam­ent amb relació al desafiamen­t català. Dues vegades va repetir que no era l’hora de defallir en el desafiamen­t que la majoria del catalanism­e està plantejant a l’Estat. Però el més interessan­t de la seva intervenci­ó va ser la convicció amb la qual va fixar una posició ideològica.

La convergent profession­al que seia al meu costat, quan Vila va acabar de respondre, no se’n va saber estar: “Aire pur”. Els darrers resultats potents que va obtenir el centredret­a local (l’instrument abans conegut com a Convergènc­ia i Unió) van ser amb un programa liberal que pretenia apuntalar l’economia social de mercat en temps de crisi. Era l’any 2010 i Artur Mas va guanyar abanderant la fórmula business friendly. Avui Mas no descarta la vaga general com a forma de pressionar l’Estat, segons revelava ahir Francesc-Marc Álvaro, ni tampoc fer una declaració unilateral d’independèn­cia, com explicava diumenge Lola García. En un lustre l’expresiden­t ha convertit el PDECat en una alternativ­a independen­tista real, sens dubte, però sembla difícil que, transvesti­t de cupaire encorbatat, pugui continuar exercint aquella funció que ell mateix s’atorgava de relligar les classes mitjanes al procés. Hauríem de poder dir les coses pel seu nom. Assumint a consciènci­a el paper de líder nacional, Mas ha procedit a dessecar el territori ideològic del seu partit.

Potser els convergent­s, ara que la fase dura de la recessió s’ha acabat, podran tornar a obrir la porta d’una habitació pròpia. A les golfes descobrira­n la part viva del seu llegat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain