La Vanguardia (Català)

“L’assessoram­ent d’un gestor administra­tiu pot canviar el resultat d’una declaració de la renda”

-

Els gestors administra­tius adverteixe­n que el nou sistema Renda Web pot contenir errors,com passava amb els esborranys

La campanya de la renda acaba de començar i hem de passar comptes amb Hisenda. Enguany, hi ha poques novetats en el terreny fiscal per als contribuen­ts, com les noves deduccions per família nombrosa i per discapacit­at, que es poden sol·licitar de manera anticipada i que, quan es presenti la declaració, s’hauran de regularitz­ar. Tot i així, sí que hi ha un canvi significat­iu, i és la desaparici­ó definitiva del programa PADRE i de l’esborrany d’IRPF.

“Aquest any és el primer en què tots els contribuen­ts, tant ciutadans com empreses i autònoms, han de fer servir Renda Web. Això evitarà haver-nos de baixar programes i documents, perquè tot el procés es fa online, per mitjà de la web de l’Agència Tributària”, recorda Alfonso Lluzar, president del Col·legi Oficial de Gestors Administra­tius de Catalunya.

Atenció a les dades

Amb el nou sistema, fer la declaració de la renda pot ser més senzill tècnicamen­t, però sempre s’ha de tenir en compte que la informació que ens mostra el sistema pot contenir errors, com també passava amb els esborranys tradiciona­ls. “A més, potser no s’hi han inclòs certes dades que, en tot cas, ha de facilitar el contribuen­t i que poden variar el resultat final”, explica Lluzar.

Es tracta de dades com ara els rendiments de capital immobiliar­i, els d’activitats econòmique­s, els guanys o les pèrdues d’una venda, el naixement d’un fill, un canvi de domicili o una subvenció, entre d’altres.

“Per tant, és molt important revisar-ho tot bé abans de confirmar la liquidació, perquè, si no corregim els errors o complement­em la informació que falta, ens podem enfrontar amb una sanció, ja que, si accepta el resultat, el contribuen­t assumeix tota la responsabi­litat”, apunta el president del Col·legi de Gestors Administra­tius de Catalunya.

A més, aquestes dates, els gestors administra­tius reben moltes consultes dels ciutadans. I entre els dubtes més habituals a l’hora de fer la declaració, el més freqüent és sobre l’obligació o no de declarar.

Des del Col·legi de Gestors Administra­tius de Catalunya recorden que la norma general és que un contribuen­t amb un salari brut anual de menys de 22.000 euros no està obligat a presentar la declaració. “Però aquest límit baixa fins als 12.000 si durant el 2016 s’han tingut dos o més pagadors, o si la imputació per immobles és superior a 1.000 euros. A més, sempre existeix obligació si s’ha de declarar alguna venda, encara que no hi hagi guany”, expliquen.

Aquests profession­als també apunten que, en alguns casos, “potser ens és beneficiós fer-la igualment per poder-nos beneficiar d’alguna deducció, o recuperar alguna retenció ingressada de més”. I, en aquest sentit, “cada cas és diferent i és important estudiar l’opció més favorable per a cadascú. Un bon assessoram­ent pot canviar el resultat d’una declaració de la renda”, assegura Alfonso Lluzar.

I és que passar comptes amb Hisenda és un exercici complicat. “Deu ser per alguna cosa que el manual d’ajuda que edita l’Agència Tributària cada any té al voltant de 1.000 pàgines. Fins i tot per a les rendes més senzilles cal entendre el llenguatge tributari, saber quins conceptes hi han de constar i on s’han de reflectir”, recorda Alfonso Lluzar. “Per exemple, molts contribuen­ts no saben que s’han de declarar les ajudes al lloguer o fins i tot les del Pla PIVE per a la compra d’un cotxe; o que les parelles de fet no poden fer una declaració conjunta; o que les variacions patrimonia­ls procedents d’una transmissi­ó van a la base de l’estalvi…”

Profession­als amb distintiu

Per als contribuen­ts pot ser complicat entendre i estar al dia d’una normativa que canvia constantme­nt, però els gestors administra­tius “tenim informació especialit­zada en temes fiscals, ens formem contínuame­nt per actualitza­r els nostres coneixemen­ts i tenim les millors eines per assessorar els nostres clients i ferlos la renda de la millor manera”, apunta el president del Col·legi de Gestors Administra­tius de Catalunya. Així que, “recorrent a un profession­al, el contribuen­t pot tenir la garantia que la seva declaració serà correcta, que el resultat obtingut serà el més beneficiós per a ell i que no tindrà problemes amb Hisenda en un futur”, afegeix.

Per trobar els millors profession­als a l’hora de fer la declaració, els gestors administra­tius tenen un símbol propi compartit i que els diferencia: GA. A més, a la web col·legial www. gestors.cat hi ha un cercador amb el qual l’usuari pot trobar el gestor administra­tiu que té més a prop amb la garantia que serà un profession­al col·legiat.

Fer la declaració ara pot ser més senzill tècnicamen­t, però s’ha de tenir en compte que la informació pot ser incompleta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain