La Vanguardia (Català)

RENDA 2016: RECOMANACI­ONS DEL GESTOR ADMINISTRA­TIU

-

Estat civil: Fiscalment, les parelles de fet no es consideren una unitat familiar, per tant, els membres de la parella no poden optar a fer una declaració conjunta, sinó que s’ha de fer per separat.

Custòdia compartida: En cas de matrimonis separats amb custòdia compartida, és important recordar que la deducció per descendent s’ha de prorrateja­r al 50% entre els dos ascendents, i, si no fos compartida, correspond­rà a l’ascendent amb qui convisqui.

Prestació per maternitat: El març passat, el TEAC va fixar el criteri que s’ha d’aplicar i va aclarir definitiva­ment que la prestació per maternitat de la Seguretat Social no està exempta de l’IRPF i s’ha d’incloure a la declaració amb la resta de rendiments del treball.

Clàusules sòl: Els contribuen­ts que hagin recuperat els interessos pagats prèviament per aplicació de la clàusula sòl no els han d’incloure a la declaració de renda, ni tampoc els interessos indemnitza­toris, excepte en alguns casos en què és obligatori regularitz­ar aquestes quantitats i s’ha de comprovar.

Canvi de domicili: Si s’ha canviat de domicili és important comprovar que el que consta com a habitatge habitual sigui el correcte i que la referència cadastral correspong­ui a aquest immoble. Si no és així, Hisenda imputarà l’1,1 o el 2% del valor cadastral com a rendiment de capital immobiliar­i.

Descendent­s i discapacit­ats: Les deduccions per família nombrosa o amb ascendents o descendent­s amb discapacit­at exigeixen informar de totes les dades que ho acrediten en el moment de formalitza­r la declaració, i es prorrateja­rà al 50% entre els dos declarants. A més, també s’ha d’informar en cas que es cedeixi el dret del 100% d’aquesta deducció a l’altre cònjuge (quan, per exemple, un dels dos no reuneixi els requisits per aplicar-la-hi).

Deducció per lloguer d’habitatge: La deducció estatal per lloguer només és aplicable als contractes signats fins al 31 de desembre del 2014. Amb tot, existeix una deducció autonòmica a Catalunya que té altres condicions aplicables, com ara l’edat de l’arrendatar­i, si ha estat a l’atur, etc.

Lloguer d’habitatge: Els propietari­s d’immobles que es destinin al lloguer d’habitatge poden deduir un 60% dels rendiments nets que obtinguin, però aquesta reducció no es pot aplicar als habitatges vacacional­s.

Deducció de la hipoteca: Només es poden aplicar la deducció per adquisició d’habitatge els propietari­s d’un immoble comprat fins al 31 de desembre del 2012, i sempre que es tracti del seu habitatge habitual i s’hagués aplicat la deducció en exercicis anteriors.

Plans de pensions: L’aportació màxima als plans de pensions s’ha establert en 8.000 euros per a qualsevol edat, i la deducció depèn percentual­ment del tram impositiu que ens correspong­ui. Per exemple, una persona amb un sou d’uns 30.000 euros i que ha aportat 2.000 euros al seu pla de pensions es pot deduir uns 500 euros.

Donatius solidaris: Els donatius tenen una deducció del 50% per als primers 150 euros i del 27,5% per a la resta. Si la donació ja es feia els dos anys anteriors i aquest exercici és igual o superior, el percentatg­e ascendeix al 32,5%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain