La Vanguardia (Català)

El 95% dels barcelonin­s s’exposen a nivells excessius de contaminac­ió

- Redacció

El 95% dels habitants de Barcelona, i moltes de les persones que cada dia es desplacen a la capital catalana, estan potencialm­ent exposats a nivells de partícules en suspensió superiors als màxims establerts per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). La confirmaci­ó del mal estat de l’aire que respiren els barcelonin­s és una de les conclusion­s de l’informe d’avaluació elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona el 2016 i que ahir l’Ajuntament va fer públic.

L’informe assenyala, així mateix, que la ciutat també supera els límits permesos en diòxid de nitrogen, partícules en suspensió, benzè, ozó i benzopirè, cinc contaminan­ts que posen en risc la salut de les persones. Pel que fa al diòxid de nitrogen, el 68% de la població respira quantitats que superen els marges de seguretat recomanats.

L’Ajuntament ha anunciat que posarà en marxa una sèrie de mesures per informar en temps real la població sobre la qualitat de l’aire que està respirant.

L’estudi ha analitzat els nivells atmosfèric­s dels principals contaminan­ts a través de la recollida de dades a les onze estacions de mesurament situades a la ciutat i pertanyent­s a la xarxa de vigilància de la contaminac­ió atmosfèric­a.

L’anàlisi revela que ni tan sols els caps de setmana s’observa una millora substancia­l de la situació, ja que, si s’extrapolen els resultats a una mitjana de tot l’any, es continuen superant els nivells de referència.

Per combatre aquest problema, l’Ajuntament de Barcelona ha previst començar a difondre vídeos sobre les 58 accions directes que es poden dur a terme per millorar la qualitat de l’aire. Aquestes mesures estan incloses al programa contra la contaminac­ió atmosfèric­a que el govern municipal va presentar el mes de novembre passat. Entre aquestes mesures destaquen les restriccio­ns que, progressiv­ament, s’aniran aplicant als vehicles contaminan­ts.

Un informe sobre la qualitat de l’aire revela que se superen els índexs de referència en cinc contaminan­ts

L’Ajuntament, a partir d’informes anteriors, calcula que la reducció de partícules en suspensió evitaria prop de 650 morts anuals a la ciutat.

A més de l’Ajuntament, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i la Generalita­t també han presentat els seus plans anticontam­inació i s’han posat d’acord a millorar la qualitat de l’aire reduint la circulació dels cotxes més antics. Les mesures associades a aquest objectiu podrien servir, segons l’AMB, per reduir un 8% la contaminac­ió que genera el principal agent de pol·lució, el trànsit.

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? Un núvol de pol·lució sobre la ciutat de Barcelona
CÉSAR RANGEL / ARXIU Un núvol de pol·lució sobre la ciutat de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain