La Vanguardia (Català)

Les lliçons de la fritada

Creix el nombre d’entitats de la Feria de Abril de Catalunya que exploten les casetes mitjançant subcontrac­tes

- LUIS BENVENUTY Barcelona

L’olor de fritada aquest any és especialme­nt intensa a la Feria de Abril de Catalunya. Aquesta observació no pretén vilipendia­r aquesta festa. L’origen de l’olor de fritada té un caràcter transcende­ntal: la seva anàlisi serveix per entreveure el futur d’aquesta celebració. L’inusitat protagonis­me de la flaire que desprèn principalm­ent l’oli escalfat una vegada i una altra respon al fet que cada vegada són més les entitats que subcontrac­ten restaurant­s i empreses de càtering diverses perquè explotin les barres de les casetes. D’aquesta manera, subcontrac­tant, els ingressos de les entitats són inferiors, però queden fora de perill de la pluja i altres imprevisto­s que puguin afectar la caixa enregistra­dora. A més, et salves de tots els problemes logístics. Únicament els Romeros, el Pastorcill­o Divino, el Santo Ángel i altres històrics pesos pesants disposen avui dia de gent per tirar endavant la fira a la manera antiga, a còpia sobretot de bona voluntat.

I si bé tradiciona­lment les entitats de tota la vida ubiquen les cuines a la part del darrere de les casetes, els restaurant­s entenen que la millor manera d’atreure l’atenció consisteix a instal·lar els fogons, les planxes i les fregidores de cara a l’exterior, al costat de la porta, entre xoriços, botifarron­s i altres embotits penjant en rastellere­s disposades per a la salivació. En actitud showroom folklòrica. El resultat és que una espessa fritada envolta la gent que passeja aquests dies pel firal instal·lat a la gran esplanada del Fòrum, una fritada tan poderosa que ofega la pudor que prenen de tant en tant aquesta llunyana zona de la ciutat. Això, entre la multitudin­ària assistènci­a registrada durant aquest llarg cap de setmana, genera tanta indiferènc­ia com pesar. Si tant et molesta no et posis davant de les peroles, coincideix­en els uns i els altres.

Gent d’entitats que sumen dècades tirant endavant aquest muntatge detalla darrere de les casetes, entre els bastidors de la festa, en veu baixa fins que les cerveses del migdia desfermen les llengües, que el problema a la Feria de Abril de Catalunya és que tot es continua fent com sempre es va fer, que aquelles estampes de dones plenes de nostàlgia trossejant chocos per amor a l’art ja no s’estilen, que malgrat el pas del temps tot continua muntant-se i orquestran­t-se de la mateixa manera que en aquella molt llarga època de l’ara imputadíss­im expresiden­t de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (Fecac), Francisco García Prieto. Potser ja es van relaxar algunes formes antigament molt exagerades. Ja no s’escorcolle­n els cotxes de les entitats als accessos a fi de comprovar que no porten menjar de l’exterior, a fi d’assegurar-se que la compressin tota al magatzem central disposat per l’organitzac­ió. Aquí l’anonimat s’estila molt perquè totes les confession­s tenen tints de conspiraci­ons.

A l’actual president de la Fecac, Daniel Salinero, no li agrada que recordin que va ser el mateix García Prieto qui el va presentar en societat com el seu futur successor. Salinero prefereix subratllar que la seva junta va denunciar l’expresiden­t. “A Catalunya hi ha tres presidents que no hi ha qui els mogui: Pujol, García Prieto i Núñez”, va dir una vegada, quan els anava molt millor, l’expresiden­t de la Generalita­t al de la Fecac. Una de les tafaneries d’aquesta fira és que al fill de García Prieto no el van deixar posar aquest any la parada de rebujitos que posava cada any. El cert és que el veto es va fer esperar uns quants anys. Ara aquella parada de rebujitos la porta una persona molt més afí a l’actual cúpula de la Fecac. És al mateix racó del firal. En lloc d’El Rincón del Rebujito es diu Mi Rebujito.

“I aquella gent de sempre que ho feia tot amb tanta bona voluntat es fa més gran, fins i tot es mor –prosseguei­xen detallant les llengües darrere les casetes–. A més a més, fins no fa gaire les institucio­ns cuidaven a la Fecac com si fos una criatura. Però la Diputació va passar d’atorgar-li unes subvencion­s de sis xifres a a desnonar-la dels despatxos que tenia al carrer Mallorca. Ja no tenim cap credibilit­at política. Això, en els temps de García Prieto, no hauria passat mai. De fet, si García Prieto es presentés a les eleccions de la Fecac, que ja toquen aquesta tardor, podria guanyar-les sense problema. Després veuríem el que passaria però... Fa falta que algú faci un pas endavant i lideri el canvi. Cal modernitza­r i profession­alitzar tot això. Però això no deixa de ser una feinada. De tota manera hi ha gent que s’ho està pensant... perquè a aquesta fira hi continua venint molta gent”. I prova d’això és que l’Assemblea Nacional Catalana i Societat Civil Catalana aquest any són presents a la Feria de Abril de Catalunya. ERC va muntar la Bodega Republican­a, on no es veuen les seves sigles. I el PDECat també torna després d’uns quants anys d’absència convergent... Però ni els uns ni els altres no estan aconseguin­t que la gent ompli les seves casetes.

Els restaurant­s s’estimen més disposar les cuines de cara a l’exterior per cridar l’atenció de la gent Tant l’Assemblea Nacional Catalana com Societat Civil Catalana tenen problemes per omplir els seus recintes

 ?? DAVID AIROB ?? El firal va registrar una gran afluència durant aquest llarg cap de setmana
DAVID AIROB El firal va registrar una gran afluència durant aquest llarg cap de setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain