La Vanguardia (Català)

El quarto de les rates

- Toni Coromina

Al’època franquista, tot i dirse casa de la vila o casa de la ciutat, els ajuntament­s eren llocs vedats a la majoria de ciutadans. Els consistori­s feien i desfeien al seu aire i es repartien el pastís seguint els interessos gremials dels constructo­rs, grans empresaris i factòtums del Movimiento. Per camuflar la corrupció institucio­nalitzada, el règim es va treure de la màniga una organitzac­ió municipal aparentmen­t representa­tiva on els regidors pertanyien als anomenats terç familiar, terç sindical i terç corporatiu. En realitat, els ajuntament­s no passaven de ser una entelèquia aliena a la ciutadania. Manaven sense donar explicacio­ns, feien lleis arbitràrie­s i les feien complir sense contemplac­ions.

Aquells dies, a l’Ajuntament de Vic hi havia unes dependènci­es conegudes popularmen­t com “el cuartelill­o” on tancaven temporalme­nt els suposats lladregots i malfactors, vagabunds, pòtols o borratxos que ocasionave­n algun altercat públic. De vegades, sobretot els dissabtes de mercat, en aquells calabossos també hi tancaven dones gitanes detingudes preventiva­ment a l’estació, abans que cometessin algun delicte; en més d’una ocasió, els rapaven el cap com a escarni i després, quan el mercat de la plaça s’havia acabat, els guàrdies les tornaven a l’estació i esperaven que pugessin al tren per tornar a Barcelona.

Cinquanta anys enrere, quan els marrecs fèiem alguna malifeta o ens saltàvem els límits de la correcció i la bona educació oficial, la gent d’ordre acostumava

“Nen, si no et portes bé, vindrà un municipal i se t’emportarà a l’Ajuntament!”

a amenaçar-nos amb una frase que ens feia molta por: “Nen, si no et portes bé, vindrà un municipal i se t’emportarà a l’Ajuntament”. De fet, per als més petits, l’Ajuntament era el quarto de les rates on tancaven els nens entremalia­ts, el pas previ a l’ingrés en un tètric correccion­al o a la presó.

Fa uns dies, vaig veure una escena que em va transporta­r al passat llunyà: un nen que estava jugant en un sorral va agafar la pala a una nena; en aquell moment, la mare del nen va renyar el seu fill dient-li: “Pol, si no li tornes la pala, vindrà un municipal i se t’emportarà a l’Ajuntament”.

Seria absurd comparar els ajuntament­s actuals amb els franquiste­s. A Vic, per exemple, a banda de tenir una Casa de la Ciutat democràtic­ament representa­tiva, tenim una alcaldessa i sis regidores al Consistori, una cosa impensable fa anys. La democràcia municipal no és perfecta, però sortosamen­t les coses han canviat. Tanmateix, en un context de corrupció a alts nivells, de vegades encara hi ha gent que proclama, igual que abans, que “la política és per als que en viuen”. Als ajuntament­s en general i a les administra­cions autonòmiqu­es i estatals encara els queda molt de camí per demostrar amb fets que els consistori­s, els parlaments i les corts són les cases del poble, i no el quarto de les rates o nius de corrupció.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain