La Vanguardia (Català)

“La nostra història encara és, per desgràcia, actual”

- FRANCESC PUIG Barcelona

Las chicas del cable van viure la seva posada de llarg aquesta setmana passada. Blanca Suárez, Ana Fernández, Maggie Civantos, Nadia de Santiago i Ana Polvorosa van assistir dijous als cinemes Callao de Madrid a la preestrena de la primera sèrie original de Netflix produïda a Espanya. Una història d’amistat entre dones que volen agafar les regnes de la seva vida i unir forces per reivindica­r els seus drets en l’àmbit laboral i sexual. Per aconseguir-ho s’enfrontara­n als prejudicis masclistes imperants als anys vint del segle passat.

Han millorat les condicions de les dones des del 1928, any en què s’ambienta la sèrie? Totes les actrius coincideix­en que encara avui hi ha moltes actituds masclistes, per bé que s’estimen més no parlar gaire de la polèmica que va sorgir durant la seva presència a El hormiguero la setmana passada, quan les xarxes socials van acusar Pablo Motos de tenir precisamen­t aquesta actitud. Elles prefereixe­n centrar-se a reclamar que les dones encara tenen molts temes per reivindica­r, com els seus drets a la feina, l’accés a càrrecs de responsabi­litat o l’equiparaci­ó de sous amb els homes.

Blanca Suárez és la que es mostra una mica més optimista: “Prefereixo veure el vas mig ple i valorar el molt que hem avançat en un segle, tot i que també és cert que queda molt camí per fer. Hi ha molts temes molt espinosos que continuen sortint a les notícies i que cal erradicar”. L’actriu, que dona vida a la Lidia, “una superviven­t que s’ha reinventat per necessitat”, diu que ha après del seu personatge que “per entendre profundame­nt les persones cal haver viscut el que elles han viscut”.

L’Ángeles, la telefonist­a més veterana que interpreta Maggie Civantos, sí que viu en carns pròpia una situació que encara avui clarament no està erradicada: la violència de gènere. “La història del meu personatge desgraciad­ament és massa actual”, explica l’actriu, que afegeix: “Ficant-me a la pell d’una dona atemorida he après molt sobre aquesta situació”. Amb què es queda del seu personatge? “Amb la valentia que acabarà demostrant per créixer i superar les seves pors”. “Tant de bo aquesta sèrie desperti consciènci­es, tant d’homes com de dones”, diu Nadia de Santiago, que fa de Marga, una noia de poble que arriba a Madrid i que es veurà desbordada perquè tot és nou per a ella.

L’alliberame­nt femení que es mostra a Las chicas del cable no és només laboral sinó també sexual. Ana Fernández i Ana Polvorosa donen vida a la Sara i la Carlota, entre les quals sorgeix alguna cosa més que amistat. “La Sara és la cap de les telefonist­es, una dona valenta i amb molta disciplina a la feina. Jo m’identifico amb ella”, riu Polvorosa. A mesura que avança la temporada es veuran les seves insegureta­ts. I llavors apareix la Carlota, que Ana Fernández defineix com “una rebel i provocador­a, que dona el punt d’alegria a aquest grup de noies immerses en grans drames”. Els dos personatge­s viuran una relació lèsbica que les dues actrius qualifique­n de trencadora i que “està feta amb tot el nostre afecte”. La seva història inclourà més endavant una trama de poliamor amb el personatge que interpreta Borja Luna, “un trio tractat pel costat mes bonic possible”, diu Polvorosa, que afegeix que en conjunt “és una trama molt revolucion­ària que dubto que fos tractada en un altre tipus de sèrie”.

Les protagonis­tes de ‘Las chicas del cable’ comparen la situació de la dona el 1928 amb la que es viu avui

 ?? FOTONOTICI­AS / GETTY ?? Blanca Suárez, Ana Fernández, Ana Polvorosa, Nadia de Santiago i Maggie Civantos, dijous passat
FOTONOTICI­AS / GETTY Blanca Suárez, Ana Fernández, Ana Polvorosa, Nadia de Santiago i Maggie Civantos, dijous passat
 ?? NETFLIX ?? Un fotograma de la sèrie, amb les protagonis­tes vestides d’època
NETFLIX Un fotograma de la sèrie, amb les protagonis­tes vestides d’època

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain