La Vanguardia (Català)

Marcats per la Maddie

El poble de Praia da Luz vol treure’s de sobre l’estigma de la desaparici­ó de la nena, fa 10 anys

- Afp

Marcats per la desaparici­ó de la nena anglesa Madeleine Maddie McCann ara fa deu anys, els habitants de la localitat costanera de Praia da Luz, al meridional Algarve portuguès, miren de treure’s de sobre l’estigma d’aquest misteri que es va convertir en global.

“Tothom ja n’ha tingut prou, d’aquesta història. Ens agradaria que s’oblidés tot. La imatge d’aquest lloc tan bonic ha quedat enterbolid­a per aquest tema, i això és totalment injust”, es lamenta Ron Clark, un exsoldat britànic de 68 anys. “Praia da Luz no es mereix això, ja hi ha prou notícies falses”, replica l’escriptor londinenc David S. Jones, de 72 anys, que en fa 45 que hi viu.

Tots dos seuen en un pati a l’ombra del supermerca­t Baptista, on molts compatriot­es seus van a llegir diaris com The Daily Mirror o a prendre el te. La qüestió escalfa els ànims i fa sortir ls exiliats britànics de la seva flegma habitual.

A 200 metres d’allà, les persianes

Entre els habitants, dos terços dels quals són britànics, hi ha pocs partidaris dels pares de la nena

de l’apartament 5A del complex hoteler Ocean Club estan abaixades. En una de les seves habitacion­s va ser on va desaparèix­er Madeleine Maddie McCann el 3 de maig del 2007. La nena, que llavors tenia quatre anys, es va quedar allà mentre els seus pares sopaven amb una parella d’amics en un restaurant proper.

Segrest, mort accidental o homicidi? Una dècada i centenars d’interrogat­oris i recerques més tard, el cas de la Maddie continua sent un misteri per a les policies portuguesa i britànica.

Els pares de la nena, Kate i Gerry, que van arribar a ser acusats per les autoritats portuguese­s i després exculpats, sempre han manifestat que creuen que la seva filla va ser segrestada i podria ser viva. Aquest desè aniversari “és un marcador de temps aterridor, de temps robat”, va escriure a Facebook la mare, Kate McCann.

“No l’hem oblidada. Cada diumenge resem per la Maddie, així com per tots els nens desaparegu­ts”, assenyala un altre britànic, John Payne, de 76 anys, membre de la parròquia anglicana. L’únic rastre visible per tot arreu és la inscripció “Stop al circ McCann” als senyals de circulació, que reflecteix fins a quin punt les persones que han vist la seva vida alterada pel cas n’estan ben tipes.

De gent que doni suport als McCann n’hi ha poca, en aquest antic poble de pescadors de l’Algarve, que es va convertir en un petit paradís per als britànics, avui dos terços dels seus 3.500 habitants. El que explica aquest rebuig és que un incident tan publicitat va foragitar els turistes del poble, especialme­nt els que tenien nens petits, durant els primers anys després de la desaparici­ó. “El sector hoteler va patir durant tres o quatre anys. L’Ocean Club va perdre molts clients i altres hotels també”, es lamenta Nuno Luz, el vicealcald­e. L’Ocean Club va acomiadar una part del seu personal. Dels 400 empleats de l’època, només en queden una vintena.

“És un lloc segur, jo hi torno regularmen­t amb els meus tres fills”, explica amb un somriure Jo White, britànica de 38 anys. Alguns turistes també hi van per descobrir els llocs de la desaparici­ó de la Maddie.

Un sexagenari britànic resident, apassionat pel cas, i que s’estima més no dir el seu nom, organitza visites guiades gratuïtes per aquells llocs. Però adverteix que “no són tours per a turistes, sinó per als experts del cas Maddie”.

 ?? PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP ?? Una vista de Praia da Luz, per on passegen i descansen molts turistes britànics
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP Una vista de Praia da Luz, per on passegen i descansen molts turistes britànics
 ?? LUIS FORRA / EFE ?? Com seria. Sobre aquestes línies, una foto real de la Maddie abans de desaparèix­er. A la dreta, una recreació per ordinador de l’aspecte que podria tenir 10 anys després
LUIS FORRA / EFE Com seria. Sobre aquestes línies, una foto real de la Maddie abans de desaparèix­er. A la dreta, una recreació per ordinador de l’aspecte que podria tenir 10 anys després
 ?? TERI BLYTHE / LONDON METROPOLIT­A / EFE ??
TERI BLYTHE / LONDON METROPOLIT­A / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain