La Vanguardia (Català)

La segona volta

- Josep Maria Ruiz Simon

Els canvis en les posicions polítiques decisives a la metròpoli solen obrir el pas a l’arrenglera­ment de les colònies. D’acord amb aquesta tendència, diumenge que ve se celebrarà a França la segona volta de les eleccions dels EUA. És molt probable, i desitjable com a mal menor, que el resultat sigui diferent. Però la confrontac­ió entre Macron i Le Pen té un notable aire de família amb la que va tenir lloc entre Hillary Clinton i Donald Trump. Per això no és tan estrany com significat­iu que Jean-Marc Sylvestre, editoriali­sta del digital francès Atlantico, hagi publicat un article que parteix de la tesi que “per comprendre i avaluar els efectes que tindria l’aplicació del programa econòmic de Marine Le Pen només cal fer balanç dels cent primers dies de la presidènci­a de Trump”.

L’article no és res de l’altre món, però ofereix una talaia perfecta per contemplar com es veuen les coses quan es miren des del que encara s’anomena establishm­ent. Aquesta visió resulta diàfana quan comenta que les mesures proteccion­istes de Trump i Le Pen revelen una incomprens­ió estupefaen­t d’uns mecanismes econòmics que són complexos. Segons Sylvestre, hi ha realitats que no depenen de la ideologia, sinó de la vida pràctica, perquè “la globalitza­ció no és ni de dretes ni d’esquerres, és al centre del sistema, i és obligat d’assumir-la i adaptar-s’hi”. A diferència del programa econòmic de Le Pen, que també es vol situar per sobre de la divisió entre dretes i esquerres però per altres velles raons, el de Macron es caracterit­za per fer d’aquesta suposada necessitat virtut. I per proposar, tal com apunta Didier

Sylvestre no explica com la globalitza­ció neoliberal es va convertir en el centre del sistema

Eribon, la posada en escena d’una governabil­itat tecnocràti­ca en què correspon als “experts” decidir en nom de la “racionalit­at” d’una “ciència” incontesta­ble que no és altra que la de l’economia neoliberal. Convé no passar per alt que aquestes dues presidenci­als han estat una mena de plebiscit sobre una globalitza­ció neoliberal que vol imposar com a expressió de l’única racionalit­at possible unes polítiques que colpegen una gran part de la població. El fet que aquells qui han representa­t el no en aquests plebiscits hagin estat Trump i Le Pen és un efecte de la distorsió que ha comportat en els mapes electorals l’evolució en les últimes dècades del Partit Demòcrata dels EUA i del Partit Socialista francès, que, com molts dels seus equivalent­s, s’han convertit en els portaveus més entusiaste­s d’aquesta racionalit­at, que els seus electorats tradiciona­ls no poden veure com a científica­ment neutral, sinó com una arma al servei dels qui treuen profit de les polítiques que els perjudique­n.

Sylvestre no explica en l’article com la globalitza­ció neoliberal es va convertir en el centre del sistema. Si ho hagués fet, no hauria pogut obviar que les regles de joc que la van posar en aquest lloc responien als interessos dels EUA i que ara els EUA de Trump volen canviar-les. Però no es tracta d’un fet irrellevan­t, perquè, com vèiem, els canvis en les posicions decisives a la metròpoli poden tenir repercussi­ons a les colònies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain