La Vanguardia (Català)

La salut de Santa Florentina

Ara Malikian, Albert Guinovart i Gerard Claret, solistes del festival de clàssica del Maresme, que manté la ubicació a Arenys de Munt

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Jo volia un programa de pur virtuosism­e”, diu Carlos Hartmann mentre passa la pàgina del programa del XIX Festival Santa Florentina. El director del certamen de música clàssica que té lloc a Arenys de Munt –del 4 al 26 d’agost– té el dit posat sobre la cita del dia 5. El jove pianista japonès Hiroo Sato, guanyador del Maria Canals de l’any passat, tocarà diverses peces de Mozart, així com la Polonaise per a piano en mi major op. 89, de Beethoven, i la seva virtuosa sonata Appassiona­ta.

El certamen de música clàssica del Maresme ha trobat definitiva­ment l’enclavamen­t a Castell Jalpí. “És l’entorn perfecte, amb una proximitat immillorab­le quant a serveis, tant per l’aparcament com per la restauraci­ó –diu Hartmann–; només uns quants metres separen la localitat de la taula del restaurant. Però, tan bon punt comença el concert, tot està en silenci absolut. Els cambrers són molt respectuos­os amb els nostres artistes”.

Aquest any la gala d’àries d’òpera habitual amb què s’inaugura Santa Florentina estarà protagonit­zada per la molt emergent soprano Sara Blanch –la multiguany­adora del Vinyes 2106 debuta aquest maig al Teatro Real i estrenarà a Peralada l’òpera Sugar blood, de García Demestres–; la mezzo lituana Olga Privalova, que va ser membre del Teatre de Lucerna –“La vaig veure al Festival d’Ais de Provença i vaig pensar que l’havia de dur a Santa Florentina”, diu Hartmann–; el baríton Toni Marsol, que ha estat al Liceu amb Rusalka, Cendrillon, Il prigionier­o i La traviata, i el baix Stefano Palatchi, guanyador d’un Grammy llatí pel disc de La Dolores, de Bretón.

Albert Guinovart oferirà el segon recital de piano (18/8), amb un programa centrat en Chopin, Liszt (vals Mephisto inclòs) i Rakhmànino­v. I un altre català al teclat, Daniel Blanch, tocarà amb el conjunt suís Merel Quartet (12/8), que interpreta­rà La mort i la donzella, de Schubert, i, amb Blanch, el Quintet per a piano núm. 2, de Dvorák.

Ara Malikian torna al Maresme amb el seu grup i la Increïble gira del violí, és a dir, una biografia de l’instrument que és el que li va deixar el seu avi, un superviven­t del genocidi armeni que es va aconseguir escapar quan es va enrolar en una orquestra. L’enèrgic músic libanès, establert a Espanya, s’atreveix a combinar, per exemple, Hendrix i Mozart (14/8).

Sense sortir del violí però endinsant-nos en l’oferta orquestral, l’Orquestra Nacional Clàssic d’Andorra torna a Santa Florentina dirigida per Gerard Claret, amb un programa amb Mendelssoh­n, Mozart, Rossini i Txaikovski (17/8). A més a més, ara el director alemany Horst Sohm, que ja ha tocat en aquesta plaça –primer va portar I Musici di Vivaldi i després la Baden Chamber Orchestra de Baden-Württember­g–, proposa una formació barroca, la Händel Festival Orchestra, amb què interpreta­ran la Música aquàtica ila Música per als reials focs d’artifici, de Händel (11/8).

Les últimes tres propostes d’aquesta edició són la Giorquestr­a, dirigida pel castellone­nc Marc Timón, que inicia la seva carrera a Hollywood i porta música de pel·lícules (19/8); la Polifònica de PuigReig, amb un programa que va de Carmina Burana al musical Chicago (25/8), i finalment la gala de tenors, amb Jesús Álvarez, Albert Casals i Albert Deprius (26/8). L’aforament de 500 localitats va ser insuficien­t l’any passat per a aquesta gala final. Hi va haver 40 persones que la van seguir a peu dret. “Podríem arribar a les 700 o les 800 localitats, cosa que ens permet pensar a créixer”, apunta Hartmann. El festival té un pressupost de 130.000 euros. Les entrades ja estan a la venda.

El certamen revalida el seu enclavamen­t a Castell Jalpí i programa deu concerts, del 4 al 26 d’agost

 ?? XAVIER CERVERA ?? El violinista libanès Ara Malikian
XAVIER CERVERA El violinista libanès Ara Malikian

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain